KASVAV TREND Eestlased avastasid kullaaugu, mis aitab sadu eurosid säästa

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Roheline mõtteviis, jätkusuutlik tarbimine, järelturul müümine ja ostlemine on märksõnad, millega saab kirjeldada eestlaste tarbimisharjumusi lõppeval aastal. Ainuüksi 2023. aastal saadeti uuele ringile rohkem kui pool miljonit toodet, mida on kaks korda rohkem kui mullu.

Millega enim kaubeldakse?

Suurima osa ligi kolmest miljonist aasta jooksul Yagasse müügile lisatud kuulutusest moodustasid naiste- ja lasteriided. Populaarseimateks kodumaisteks kaubamärkideks osutusid järelturul ostlejate seas Breden, Lenne, Ivo Nikkolo ja Monton. Nagu enamus toodete puhul, võib ka antud kaubamärkide esemeid järelturult leida rohkem kui 50 protsenti jaehinnast soodsamalt. Kui näiteks uue Bredeni tuukrimütsi eest tuleb välja käia umbes 40 eurot, siis teiselt ringilt võib uueväärses seisukorras mütsi soetada 15 euro eest. Kuigi kodumaised brändid on armastatud, siis üleüldistes mahtudes teevad võidukäiku siiski rahvusvahelised kaubamärgid. Selle aasta TOP 5 müüduimat brändi Yagas olid Nike, H&M, Zara, Lindex ja Tommy Hilfiger.

Ettevõtted proovivad ringmajandusega sammu pidada

Tarbimisharjumuste muutmisele aitavad kaasa ka ettevõtted ise – novembris sai alguse Ivo Nikkolo ja Yaga koostöö, mille raames julgustab kodumaine rõivabränd kasutatud tooteid teisele ringile saatma, teenides seejärel sooduskoodi uue toote ostuks. Sarnasel mudelil loodi suve alguses Eesti suurima raamatupoodide keti Apolloga raamaturingluse kampaania, mille kaudu suunati raamatute eluiga platvormil pikendama. Mõlema koostöö puhul tõi ühine sõnum ka tulemusi. Raamatute kategooria kuulutuste maht kasvas koostööle eelneva perioodiga võrreldes 17 protsenti ning Ivo Nikkolo müügikuulutuste arv tegi lausa kolmekordse kasvu.

Teiselt ringilt ostlemine on uus normaalsus

Teisel ringil šoppajate kasvu tunnistab ka Yaga turundusjuht Anette Apri: «Numbrid kinnitavad seda, mida kuuleme inimestega vesteldes üha enam: järelturult šoppamine on saanud uueks normaalsuseks ning tihtipeale on see esimene koht, kuhu uue toote otsinguil pöördutakse. Samuti näitab rahvusvaheline statistika, et juba ostuotsustel peetakse silmas toote potentsiaalset väärtust järelturul ning üha kasvavad müügikuulutuste mahud on selle trendi kinnitajaks ka Eestis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles