EKSPERT VASTAB Kas rasedana võib lund kühveldada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Talveaegsel rasedusel on omad eelised – sa ei higista lakkamatult ning külm ilm sobib kui valatult, et diivanil istuda ja teiste rahulike tegevustega meelt lahutada. Sellel on ka oma varjuküljed, sest jääd ilma lumelõbudest, nagu uisutamine ja lumetuubiga sõitmine. Kuid kas rasedana tohib lund lükata? Allpool annab naistearst nõu.

Ametlikke juhiseid ega uuringuid selle kohta tehtud küll ei ole, kuid lumelükkamist võib võrrelda raskete esemete tõstmisega. Naistearst Monique De Four Jones ütles, et lapseootel naised ei tohiks raseduse esimesel poolel korduvalt tõsta üle kaheksa kilo ja teisel poolel üle kuue kilo. Piirangud kehtivad neile, kes tõstavad selliseid raskusi korduvalt tunni või pikema aja jooksul. Tunni või väiksema aja jooksul ei tohiks raseduse esimeses pooles tõsta üle 13 kilo ja teises pooles üle kümne kilo.

2014. aastal läbi viidud haiguste kontrolli ja tõrje keskuse uuring näitas, et rasedad ei tohiks tõsta esemeid maapinnalt ega kusagilt allapoole sääreosa – kus lumi ilmselgelt on. Taanis 2013. aastal tehtud uuring näitas ka suurenenud raseduse katkemise riski seoses töökohtadega, mis on seotud pideva esemete tõstmisega, kirjutab Romper.

Ehkki konkreetseid uuringuid raseduse ja lumelükkamisega tehtud pole, siis ülalolevad uuringud näitavad, et tasub igaks juhuks eemale hoida. Kui sulle meeldib lund lükata, siis ilmselt on see kurb. Kuid on ka üsna tõenäoline, et see teeb meele rõõmsaks, kui saad selle töö selleks talveks anda rõõmsalt partnerile üle (või maksta naabrilapsele, et tema sellega tegeleks).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles