MÄNGUS ON MILJON EUROT IKEA aitab hätta sattunud Eesti naised järje peale

Naine
Uuendatud 25. jaanuar 2024, 13:36
Copy
Foto: Shutterstock

Üle kolmandiku Eesti naistest on vähemalt kord elu jooksul langenud lähisuhtevägivalla ohvriks. Samas selgus viimasest «Märka vägivalda» uuringust, et pooled täiskasvanud pole kindlad, mida lähisuhtevägivalda kohates ette võtta.

IKEA teatas, et panustab järgmise viie aasta jooksul Baltimaades üle miljoni euro võitlusesse lähisuhtevägivalla vastu. Ettevõte jätkab algatuse «Märka vägivalda» raames naiste tugikeskuste renoveerimist ja tähelepanu juhtimist lähisuhtevägivallale, mis on Baltikumi kodude üks kõige põletavamaid probleeme.

«Miks meie, eraettevõte, oleme asunud võitlusesse lähisuhtevägivallaga? Sest meie eesmärk on luua paremat kodust elu ja me ei saa mööda vaadata sellest, et väga paljude jaoks ei ole kodu turvaline koht. Statistika näitab, et rohkem kui kolmandik naisi kogeb vähemalt kord elus paarisuhtes vägivalda. See on inimõiguste rikkumine ja süsteemne risk, mis kahjustab nii üksikisikuid kui kogukondi. Sellised sotsiaalsed probleemid pole inimese isiklik asi, millega peaks ainult oma jõul hakkama saama, vaid puudutavad tervet ühiskonda. Seetõttu tahame sellele pühendunud asutuste ja MTÜde kõrval olla üks lähisuhtevägivalla vastase võitluse eestvedajaid,» ütles IKEA Balti turu juht Inga Filipova.

Värske «Märka vägivalda» uuringu* andmetel on 83 protsenti Eesti vastajatest arvamusel, et lähisuhtevägivallale vastuseismine on terve ühiskonna kohustus. Kuid kuus protsenti on arvamusel, et tegu on iga inimese eraasjaga.

«Meie usume, et lähisuhtevägivald ei ole isiklik probleem, millega peaks üksi silmitsi seisma, vaid see puudutab meid kõiki. Vägivalda ei tohi tähelepanuta jätta ja selle ennetamiseks tuleb kasutada kõikvõimalikke meetodeid: inimesi tuleb harida, süvendada austust üksteise vastu ja teha lõpp vägivalla ees silmade kinni pigistamisele,» selgitas Filipova.

Kui vajad tuge, võta ühendust:

• ohvriabi kriisitelefon: 116 006 (24/7) või palunabi.ee;

• lasteabi telefon: 116 111 (24/7) või lasteabi.ee;

• tugi vägivallast loobumiseks: 660 6077 (tööpäeviti 10.00–16.00).

Hädaolukorras helista häirekeskuse numbril 112.

Rohkem infot lähisuhtevägivalla kohta: sotsiaalkindlustusamet.ee

Küsimusele, kas eraettevõtted peaksid sotsiaalsetes küsimustes seisukoha võtma, näiteks aitama suurendada lähisuhtevägivalla alast teadlikkust, vastas 41 protsenti Eesti inimestest, et on sellega täiesti nõus, ja umbes sama paljudel pole kindlat arvamust. Selle vastu oli ainult 17 protsenti vastanutest.

«Lähisuhtevägivald ei tunne vanust ega sugu – sellega puutuvad kokku nii naised kui mehed, samuti lapsed, täiskasvanud aga ka eakad. Nii naised, kui ka nende lapsed vajavad mõistagi erilist hoolt ja tuge. Lähisuhtevägivald on probleem, millega peab tegelema mitte ainult ametkondlikul tasandil, vaid ühise rindena nii ettevõtjad kui kogu ühiskond laiemalt. Meil väga hea meel, et IKEA on võtnud oma südameasjaks pöörata sellele teemale tähelepanu ning seeläbi aidata neid, kes seda tuge vajavad,» ütles sotsiaalkindlustusameti vägivallaohvrite teenuste arendustiimi juht Andrea Kink.

Inga Filipova sõnul on 2020. aastal sündinud ja IKEA Baltikumi äristrateegiasse sisse kirjutatud sotsiaalne algatus «Märka vägivalda» pikaajaline sotsiaalne projekt, mis toetab ettevõtte visiooni pakkuda paremat kodust elu paljudele inimestele. Ettevõte panustab kolme valdkonda: teadlikkuse tõstmine, naiste tugikeskuste renoveerimine ning ettevõttesisene tugi ja tegevused, näiteks IKEA töötajatele pakutav võimalus kohtuda psühholoogiga ja nende vabatahtlik osalemine naiste tugikeskuste värskenduskuurides.

Senisest kodusemad tugikeskused

Praeguseks kolm aastat kestnud projekti käigus on Baltikumis kokku renoveeritud 4 kriisikeskust ja uue kuue on saanud umbes 900 ruutmeetri jagu pinda. Eestis, kuhu algatus jõudis 2023. aastal, tehti esimesena koostööd Tallinna Naiste Kriisikoduga ja anti hubasem välimus üle 100 ruutmeetri suurustele ruumidele, mida kasutatakse abivajajate ajutise elukohana.

Õdus olemine naiste tugikeskuses.
Õdus olemine naiste tugikeskuses. Foto: Ikea

«Naiste tugikeskused pakuvad lähisuhtevägivalda kogenud peredele turvalist ajutist elupaika ja spetsialistide abi. Meie värskenduskuuride eesmärk on muuta selleks kasutatud ajutised elamispinnad helgemaks ja hubasemaks, sest usume, et toetav keskkond aitab naistel ja lastel paremini taastuda ning pakub neile rõõmu. Pärast värskenduskuuri on tihti kõige üllatavam olnud laste reaktsioon – paljude jaoks pole selline kodukogemus osa igapäevaelust,» ütleb Filipova.

Foto: Ikea

Lisaks abivajajate elutingimuste parandamisele toetab lähisuhtevägivalla vastast võitlust ka tugikeskuste värskendamise protsess ise, sest selle käigus panevad kümned IKEA vabatahtlikud keskustes oma kätega kokku sadu mööbliesemeid ning saavad parema ülevaate lähisuhtevägivallast, tugikeskuste tööst ja kõrvalseisjate rolli olulisusest.

IKEA vabatahtlikud mööblit kokku panemas.
IKEA vabatahtlikud mööblit kokku panemas. Foto: Ikea

Järgmise viie aasta jooksul annab IKEA uue ja kodusema kuue veel mitmele Eesti naiste tugikeskusele. Lisaks algab juba jaanuaris uus teavituskampaania, mis on taas suunatud nii avalikkusele kui IKEA töötajatele. Algatus «Märka vägivalda» toimub ka Lätis ja Leedus.

*IKEA viis küsitluse läbi veebis ja koostöös ettevõttega Norstat. Küsitlus toimus 2023. aasta novembris ja selles osales 1000 inimest vanuses 18–74.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles