NOORTELE Kuidas oma elu juhtida? Tööriistad on siin! (1)

Toomas Laigu ja Evelyn Mikomägi koos noortega laval. Lahe Koolipäev, mis seal toimub? Foto: Lahe koolipäev
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Kui sa elad, siis ela nii, et iga hetk on sündmus,» soovitab tuntud dirigent Hirvo Surva. Seda kuldaväärt tõdemust jagab ta nendega, kelle kätes on maailma paremaks muutmine homme – nutikate ja vaprate noortega konverentsil Lahe Koolipäev. Mis seal toimub?

Lahe Koolipäev on noortekonverents, mis toimub sel aastal juba 20. korda 1300-le noorele. Selle aasta teema on «Kuidas oma elu juhtida?» ning see toimub 9. novembril Alexela kontserdimajas. Osalema on oodatud ärksad noored alates 13. eluaastast.

Inga Lunge räägib, millised isiklikud proovikivid on kõige kasulikumaid õppetunde andnud.
Inga Lunge räägib, millised isiklikud proovikivid on kõige kasulikumaid õppetunde andnud. Foto: Lahe koolipäev

Nii mõnigi autoriteet tahaks ehk vaielda, et mis sa laps veel otsustad ja juhid, kuula sõna! Kuid täna see enam ei tööta. Otsustamist ja juhtimist tuleb elus õppida ja harjutada nagu kõike muud. Mida nooremas eas jõukohase vastutuse võtmisega algust teha, seda iseseisvam ja lahedam elu ees ootab. Suur samm selle poole tehaksegi ühel aktiivsel päeval ära.

Loe ka:  Just selliseid inimesi on hirmus raske juhtida, kuid nad saavutavad kõige rohkem!

Korraldajad kinnitavad, et ees on unustamatu ja elamusi täis päev, mis inspireerib noori vastu võtma julgeid ja kaalutletud otsuseid oma isiklikus arengus. Päeva jooksul saavad igast Eestimaa nurgast kokku tulnud noored omavahel suhelda ning tutvuda eri kõrgkoolide ja noorteorganisatsioonidega.

Konverentsi teeb eriliseks see, et seda on korraldanud noored ise noortele. Nii on üksteisemõistmine enneolematul tasemel.

Lahe Koolipäev, muljed
Lahe Koolipäev, muljed Foto: Lahe Koolipäev

Mis seal päriselt toimub?

Lahe Koolipäev tähistab sel korral juubelit – juba 20. sündmus! Kõige parema pildi sellest, mis värk siis kohapeal käib, annavad osalejate arvamused. Kes vähegi noortega koostööd teinud, see teab: ega noored hellita! Täpselt seda, mida nad ütlevad, nad ka mõtlevad. Kui asi on jama, siis seda ka kuuled. Laheda Koolipäeva kohta kirjutasid nad nii:

  • Kõige ägedam konverents, kus kunagi käinud olen
  • Mulle nii meeldis! Oli väga hariv ja samas ka fun. Ma olin natuke kurb, et see nii kiiresti läbi sai. Sada protsenti olen rahul!
  • Aitäh selle positiivse ja motiveeriva koolituse eest!
  • Suur tänu teile sellise laheda päeva eest! Üritus oli super!

Väga eriline on Lahe Koolipäev ka esinejate poolest, kes võtavad oma kiirest elust suure tüki aega ja pühendavad selle noorte inspireerimisele. Miks nad seda teevad? Ja miks mitmed tuntud ja säravad osalejad, kes on korra sündmusel lavale astunud, on valmis seda ikka ja jälle tegema?

Loe ka: Ootamatu põhjus! «Enamik noori ei saa oma vanematega läbi, sest...»

Hirvo Surva astub Lahedal Koolipäeval esinejana lavale juba mitmendat korda.
Hirvo Surva astub Lahedal Koolipäeval esinejana lavale juba mitmendat korda. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Hirvo Surva, dirigent 

Mis on Laheda Koolipäeva puhul täiesti teisiti? See särasilmsus ja huvi osalejate poolt! Sinna tulevad kokku ärksamad noored üle Eesti – see jättis mulle väga sümpaatse mulje. Mina julgen küll öelda, et nendest noortest hakkab tulevikus palju sõltuma! Sinna tavaline nahavedaja ei lähegi, sinna lähevad need, keda huvitab, mis elus toimub, kes tahavad aru saada, kes on tema ja mida tema ise saab teha. Ma olen seal ka varem esinejana üles astunud ja mind väga inspireeris see!

Tajun ühiskonnas, et peale pandeemiat on muutunud kõik kuidagi pinnapealseks, ei minda üldse süvitsi. Tahab selline igapäevane loidus sisse tulla. Ja Lahe Koolipäev aitab energia ja ärksuse tagasi tuua.

Inimesed seal on vastuvõtlikud, neid huvitab kõik. Kui noor leiab üles, mis teda huvitab, siis ta astub igas plaanis teistest ette. Ma näen seda eeskätt suure tõukena isiksusearengus. Kindlasti on väärtuslik ka suhtlemisvõimalus – tekivad pikemad sõprused noorte vahel üle Eesti, kambas tegemise rõõm liidab. Hea, et meil sellised noored on! 

«Kui sa elad, siis ela nii, et iga hetk on sündmus!» Hirvo Surva

Minu eesmärk on noori mõtlema õhutada. Jagan nendega oma enda kreedot: kui sa elad, siis ela nii, et iga hetk on sündmus! Sest see hetk läheb kohe ajalukku. Sul pole võimalust seda tagasi tuua. Mõtle, kui su elu tulemus oleks ainult ajaloo prügikasti täis sisutuid hetki. Me saame ise kõike luua ja muuta. Mina ütlengi – mitte viriseda ja vinguda, vaid ise teha!

Evelyn Mikomägi tuli alguses Lahedale Koolipäevale niisama osalejana asja uurima. Aga hakkas nii meeldima, et ta tahtis ise käed külge panna.
Evelyn Mikomägi tuli alguses Lahedale Koolipäevale niisama osalejana asja uurima. Aga hakkas nii meeldima, et ta tahtis ise käed külge panna. Foto: Evelyn Mikomägi

Evelyn Mikomägi, ettevõtja, fotograaf, ema, Miss Estonia 2000

Osaledes eelmine aasta esimest korda Lahedal Koolipäeval, armusin ma sellesse kontseptsiooni nii, et tulin ka ise tänavuse juubeliaasta korraldustiimi.

See on hästi meelelahutuslikult hariv ja inspireeriv päev noortele, kus oma ala tipud jagavad oma elukogemust ja annavad edasi olulisi sõnumeid, mida oleks ise tahtnud noorena kuulda. Seal kuuled asju, mida koolist ja vanematelt ei saa! Tohutult lahe elamus, kihvt korraldus, mõnusalt kõrge ja nooruslik energia! Üle tuhande noore koos üle Eesti, emotsioonid olid ikka laes, lõpus tulid kõik lavale tantsima.

Ettevõtja ja emana soovitan väga noortel minna. See annab nii ägedad otsetee, igale poole elus pole vaja suure ringiga minna. Esinejad räägivad ausalt ja avatult oma katsumustest ja elu õppetundidest, mis annab head eelised. Kuulad, teed omad järeldused, oskad asju enda elus ennetada ega pea täiskasvanute maailma minema nii, et saad kohe telliskiviga vastu pead.

«On ka otseteed, igale poole elus pole vaja suure ringiga minna,» Evelyn Mikomägi

Kes on osalenud, on väga ereda kogemuse võrra rikkamad. Juba see üks päev avardab maailma ja avab silmi – päev täis puhast kulda! Seal saavad noored aru, et inimlikkus ja siirus on trump, enda haavatava poole näitamine on tugevus, elu pole kunagi perfektne ja seda pole üldse vaja taga ajada.

Ise soovitan noortel saada eelkõige parimaks sõbraks iseendaga, aktsepteerida end sellisena, nagu oled, olla kartmatult autentne ja truu iseendale. Esimesena tasub kuulata oma sisetunnet, sest kõik vastused on alati meis endis juba olemas.

Toomas Laigu on Laheda Koolipäeva hing ja eestvedaja olnud kümme aastat. 
Toomas Laigu on Laheda Koolipäeva hing ja eestvedaja olnud kümme aastat. Foto: Sander Ilvest

Toomas Laigu, ettevõtja ja loovhing, keda inspireerib tänulikkus

Eesti kõige ägedamalt üles ehitatud noortesündmus, kus reaalselt vaatame praktilise nurga alt mitme oma ala tipptegija ellu. Küsime, kuidas nemad on saavutanud oma elus edu, milliseid raskusi on nad läbi pidanud elama ja mida kogema.

Lisaks kaasahaaravale lavaprogrammile olen hoolitsenud sisutihedate intervjuude eest põhiesinejatega ja anname tundide kaupa sügavaid mõttearendusi elulistel teemadel. Peame oluliseks, et noored saaksid ennast järjest teadlikumalt ette valmistada oluliste otsuste tegemisel ja iseenda elu juhtimisel, juba täna.

Olen mõistnud, et meie noored 14–19-aastased on ühelt poolt juba väga teadlikud. Teisalt on nad nii avatud võtmaks vastu päris elu kogemusi, mida paljuski koolides ei jagata. Kahjuks. Seda elulähedust ja terviklikkust koolihariduses me omalt poolt ka toetame, et mitteformaalne haridus toetaks koolis õpitut ja süsteemseid raame.

«Peame oluliseks, et noored saaksid ennast teadlikumalt ette valmistada oluliste otsuste tegemisel ning iseenda elu juhtida,» Toomas Laigu

Konverentsi eesmärk on mõjutada noorte arvamust, mõttelaadi ja nägemust elust ja sellest, kuidas asjad toimivad. Meie vaatleme teemasid nagu kuidas elada tervemalt, teadlikumalt ja harmoonilisemalt? Kuidas iseennast sügavuti vastu võtta ja tundma õppida? Need teemad on noortele olulised ja just neid me oma aruteludes esinejatega ka puudutame.

Selle aastane teema on «Kuidas oma elu juhtida?». See avab hästi ühiskonnas levivat sügavat teemat noorte jaoks: kas me elame iseendale ja kes juhib meie mängu? Kuidas oma elu ise juhtida ja millist vastutust peab iga noor ise võtma? 

Ja miski ei inspireeri nii palju kui siirad, ehedad, säravad esinejad! Esinejate valiku on teinud meie enda vabatahtlikest koosnev korraldajate tiim, kus on nii gümnaasiumi, kutsekooli kui ka kõrgkooli noori. Esinejad on alati kutsutud eri valdkondadest ja loome sellega kõigile osalejatele tugevama sideme, et igaüks leiaks endale oma lemmiku, kellest enim inspiratsiooni koguda ja eeskuju võtta. 

Loe ka: «Rakett 69» finalistid: Eestis elada on suurem privileeg, kui me arugi saame!

Mis: Noortekonverents Lahe Koolipäev

Kus: Alexela kontserdimajas

Millal: 9. novembril, uksed avatakse kell 8 ja koju minnakse kell 17. Tihe päevakava koosneb ettekannetest, einest, suhtlusest ja aruteludest

Kes esinevad:

Lavale astuvad paljud tuntud isikud, näiteks Jaan Aru, Hirvo Surva, Kristian Jaani, Eda-Ines Etti, Kristjan Liivamägi, Ann Runnel ja lisaks on alati üllatusesinejaid. Esimest korda toimub paneeldiskusioon sportlastega, kus osalevad jetisõidu maailmameister Jasmiin Üpraus, takistuskrossi jooksja ja oma ala tipp Oliver Grauen ja olümpialootusega moodne viievõistleja Johanna Maria Jõgisu.

Sündmuse Faceoobis. Siin on selgitus pileti ostmise kohta (54 €). Piletid müügil ka kohapeal. Registreeruda saab siin.

Lahe Koolipäev, muljed
Lahe Koolipäev, muljed Foto: Lahe Koolipäev
Lahe Koolipäev, muljed
Lahe Koolipäev, muljed Foto: Lahe Koolipäev
Lahe Koolipäev, muljed
Lahe Koolipäev, muljed Foto: Lahe Koolipäev
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles