Kohalik uuring: kõige enam tõstab õnnetute koolilaste tuju...

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Värskest uuringust selgus, et koguni 22 protsenti 9.–12. klassi õpilastest tundis end viimase koolis veedetud nädala jooksul vaimselt halvasti. Peaasi.ee psühholoog Andreas Holst räägib, mis selle taga on ja mida ette võtta.

Holst märgib, et inimestel on evolutsiooniline surve võimalikult hästi teistega koostööd teha. Selle nähtuse nimi on grupiselektsioon, kus keskkond selekteerib ajas gruppe ehk indiviidide kogumeid, mis selles kõige paremini toime tulevad. Gruppide edukust ei määra ainult selles olevate indiviidide omadused, vaid ka, kui hästi nad suudavad ellu jäämiseks omavahel koostööd teha.

«Inimeste eripära teiste loomadega võrreldes peitub selles, et mitmel põhjusel teeme koostööd lihtsalt niivõrd palju paremini, et sellest sai meie ellujäämise strateegia. Seetõttu on meie liigi ellujäämise seisukohast kõige olulisem teha koostööd, mille tõttu pühendame tohutult palju aega suhete loomisele ja hoidmisele,» ütleb Holst ja märgib, et tema hinnangul selgitab see ka seda, miks kaasõpilaste tunnustus noortele niivõrd oluline on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles