KES VÕITSID? Kuldnõela ja Hõbenõela publiku hääletuse tulemused on selgunud

Copy
Karolin Kuusik, Kuldnõela nominent 2023.
Karolin Kuusik, Kuldnõela nominent 2023. Foto: Kiusamisvaba Kool

Kas Kuldnõela peaks saama Karolin Kuusik, Ketlin Bachmann või Liisi Eesmaa? Ja Hõbenõela Johanna Parv, Julia Maria Künnap või Mairo Seire? Postimehe lugeja on oma sõna öelnud. Eelmisel nädalal alanud hääletuse tulemused on teada. Võitjad saavad kingiks Postimehe digipaketi ja Postimees Nädala tellimuse kuueks kuuks.

44 protsenti hääletanutest leidsid, et just Karolin Kuusik on Kuldnõela igati ära teeninud. Hõbenõela vääriliseks kuulutati aga 45 protsendiga Mairo Seire. Palju õnne võitjatele!

Kõigi hääletanute seas loosisime välja Apotheka Beauty kinkekoti ilutoodetega väärtuses 100 eurot ja Postimehe digipaketi terveks aastaks! Postimees võtab võitjatega tema jäetud meiliaadressi kaudu ühendust.

Loading...

Liisi Eesmaa

Kui Eesti moekaardilt puuduks Liisi Eesmaa, tuleks ta leiutada. Samaväärset loovtuld, värvide mängu, mustripöörasust ja eksperimenteerimislusti pole mitte kellelgi teisel vastu panna. Eesmaa ei tee asju, mis fantaasiavolüümi põhja ei keera. Isegi kui vaataja pole moefänn, saab ta universaalselt loovuselt virgutava süsti.

Liisi Eesmaa, Kuldnõela nominent
Liisi Eesmaa, Kuldnõela nominent Foto: Riina Varol

Eesmaa intrigeerivad maskid paneksid suured rahvahulgad jälgima mistahes saadet. Ning sellesama kirka moetähe kleitide kandjad kaaperdavad alati kogu tähesära presidendi vastuvõtul. Liisi tulistab taas oma isiklikke trumpe – värvivaesele dieedile ei pea publiku seas keegi jääma. «Mulle on alati meeldinud teha suurem-kui-elu-asju, kus praktiline mõõde ei ahista. Karakterdisainer – seda ma olen,» ütleb moetalent ise.

Karolin Kuusik

Karolin Kuusik on ehk rohkem tuntud stilistina suurejooneliste tele­sõude taga, kuid ka tema disainerikäekiri on kompromissitu ja terav. Seekord teeb ta suure sammu kontseptuaalse moe sügavuse poole. Moelooja Karolin Kuusik on pinnapealsest paugutamisest väsinud ja leiab, et tähenduseta disainida enam ei tohi!

Kuldnõela nominent: Karolin Kuusik
Kuldnõela nominent: Karolin Kuusik Foto: Laura Nestor

Moerännakul suundub ta monokroomsele ideemaastikule, kus rõivasteks vormitakse Eesti kultuurilugu, ärkamisaeg, kirjandus ja kunst, meie kõigist teistest eristuv loominguline identiteet. Idee leidis võimsa sümboli, kui Karolini pilk peatus kunstiraamatut sirvides mustvalgel fotol – pildilt vaatas vastu renessansiajal kivisse raiutud looja, ühes käes raamat ja teises sulg. Naine, kes oli valmis oma mõtteid üles tähendama ja jagama, olema ahela alguspunktiks. Sellest hakkas tähendusrikka moeloona hargnema monokroomne üksikeksemplaridest kollektsioon.

Ketlin Bachmann

Ketlin Bachmanni moekäekiri on äratuntav üle aastate – tema huvitav isiksus, kus tuli lõõmab chill’i pealispinna all, kumab läbi igast tema loodud kleidist, mantlist ja hõbedasest püksipaarist. Ketlini stiilis segunevad mässumeelsus, poeesia, intellektuaalsus ja spirituaalsus. Ainult tema suudab kavandada asju, mis on lihtsad, puhtad, kantavad, kuid samas ääretult laetud. Sa ei vaata mööda tema rõiva kandjast, kuid Ketlin Bachmanni disaini kandes ei mõju sa ka iial tähelepanu kerjajana.

Kuldnõela nominent: Ketlin Bachmann
Kuldnõela nominent: Ketlin Bachmann Foto: Tallinn Fashion Week

Seksapiil on alati timmitud eneseteadlikkuse ja kuraasiga. Bachmann on moeloomeaastate jooksul kujundanud välja mitmeid unikaaltehnikaid aplikatsioonist plisseerimiseni. Viimasel aastal on ta mängulauda laiendanud idamõjulise disainikeelega. Ketlin ei armasta moodi üle müstifitseerida ega ülearuse tähendusekoormaga kandja õlule rõhuda. Ta ütleb lihtsalt: «Kui idee paneb mind põlema, siis see nakatab teisi ka.»

Mairo Seire

Mairo Seire on Eesti noore moekaardiväe eredaim raputaja. Hulljulgus on noorte moeloojate kõige kõvem valuuta ning seda jätkub Mairol külluslikult. Ta astub kindlal sammul üle hea maitse piiri, vilistab värvireeglitele ning tulemuseks on midagi leegitsevalt uljast ja uut. Kes elab aga barokse fassaadi varjus? «Kannatan paanikahoogude all,» tunnistab talent ootamatu siirusega.

Hõbenõela nominent:
Hõbenõela nominent: Foto: Mairo Seire

Kuid loovinimene on õppinud seda taltsutamatut energiasööstu ära tundma ning vabastama sel viisil, et see teda ennast ei lõhuks, hoopis midagi looks. «Hakkan vaikselt mõistma, kuidas rakendada paanikahoogu enda jaoks nii, et millestki koledast sünniks midagi kaunist.» Moenädalal jõuab lavalaudadele kollektsioon, mille iga komplekt on justkui paanikahoo kehastus. Oodata on päris kindlasti järjekordset pöörast vaatemängu.

Johanna Parv

Johanna Parv on Eesti talent, endale moeilmas nime teinud pärast Londoni Central Saint Martinsi moekooli lõpetamist eduka omanimelise moebrändiga. Noor talent eristub selgelt ka maailma mastaabis, tegutsedes perfektse proportsioonitajuga disainer-leiutajana. Ta liidab põnevad vormid, eksperimentaalsed materjalid, funktsionaalsuse ja esteetika.

Foto: Johanna Parv

Silmapaistev on ka noore moegeeniuse võime tabada moodsa elustiili ootusi ja rohelist maailmavaadet ning anda seda edasi modernse luksuse vormis, mis on pea minimalistlikult puhas, vaba kõigest koormavast, kuid seda rikkam tähenduselt. Tulemuseks on midagi, mille peale isegi palju- näinud moeprofid ahhetavad: «Enneolematu!» Funktsionaalse silmaringi avardamise tuules astub ta ka moelavale.

Julia Maria Künnap

Julia Maria Künnap on maailmas hästi tuntud «sulanud kivide» meister ja tunnustatud ehtekunstnik. Künnap põimib oma loomingus haute joaillerie juveliiritehnikaid ja väärismaterjale tänapäevase ehtekunsti kontseptualismiga. Ta on aastate jooksul välja töötanud omalaadse ja sürreaalse vääriskivi lihvimise tüübi, mis jätab mulje pehmetest, punduvatest, tilkuvatest, vedelatest ja nihestatud ehtekividest.

Julia Maria Künnap. KõrvarõngadEsimesed öökülmadkaltsedoni druus, suitsukvarts, nefriit, kuld
Julia Maria Künnap. KõrvarõngadEsimesed öökülmadkaltsedoni druus, suitsukvarts, nefriit, kuld Foto: Julia Maria Künnap

Tema teosed on kopeerimatult keerukad ja kordumatud. Igavikulise väärtusega ehtekunstiteoste taset näitab see, et need kuuluvad näiteks New Yorgi The Museum of Arts and Designi, Bostoni Museum of Fine Artsi ja paljude nimekate erakunstikogude kollektsioonidesse. Tallinn Fashion Weekil toob ta lavale kargetest sügishommikutest ja härmatisest inspireeritud ehted.

Rohkem põnevaid lugusid Tallinn Fashion Weekist leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles