Porgand teeb pruuniks: kas vastab tõele või on tegu järjekordse TikToki hullusega?

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

TikTokis levib hulljulge iluväide: porgandi söömine annab samu tulemusi kui isepruunistav toode. Kõik sai alguse sellest, et üks TikToki kasutaja väitis, et on viimase paari aasta jooksul söönud kolm suurt porgandit päevas ja see muutis tema naha loomuliku alltooni heledast kuldoranžiks. Paljud teised rakenduse kasutajad on seda proovinud ja kinnitavad, et see toimib ja nad on oma isepruunistavad tooted prügikasti visanud. Kas päevitunud jume on tõesti vaid mõne porgandi kaugusel?

Nahahoolduseksperdid ja toitumisspetsialist ütlevad, kas sel on tõepõhi all või on tegemist järjekordse TikToki hullumeelsusega.

Kas porgand mõjutab nahavärvi? Lühike vastus on jah. Porgand sisaldab beetakaroteeni, mis teatud annustes mõjutab nahavärvi. Beetakaroteen on pigment (lipokroom) ja liigne beetakaroteen vereringes kinnitub naha sarvkihile, muutes selle oranžiks. Kuid see ei mõjuta kõiki kehaosi võrdselt. Värvimuutus toimub tavaliselt seal, kus nahk on paksem, nagu käed, jalatallad, põlved, küünarnukid. Samuti on see heledama nahatooniga inimestel märgatavam. Õnneks see ei muuda silmavalgete värvi, mis juhtub kollatõvega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles