Karmen Joller kaebab laimajad kohtusse: otsustasin taastada oma hea nime (12)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Riigikogu liige Karmen Joller.
Riigikogu liige Karmen Joller. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Riigikogu liige (Reformierakond) ja perearst Karmen Joller on otsustanud lõpetada tema poole suunatud valeinfo levitamise ja kaebab laimajad kohtusse. 

Aastaid valeinfo ja laimamisega võidelnud Reformierakonda kuuluv Karmen Joller on otsustanud oma hea nime ja õigluse taastamiseks otsustava sammu teha. 

Ta kirjutab ühismeedias: «Minu kohta on valeinfot levitatud aastaid, sest on inimesi, kellele ei meeldi, mille eest ma avalikult seisan: teaduspõhine, faktipõhine inforuum, mis aitab inimestel teha adekvaatseid otsuseid oma tervise, pereelu, turvalisuse ja palju muu eluks olulise kohta.»

Ta selgitab, et valeinfo mõjutab teda, hoolimata paksust nahast, ja teeb alati haiget. «Enamasti olen õppinud toime tulema huumori abil või püüdes valeinfo levitajaid mõista. Mind tabav valeinfo, nagu igasugune (vaimne) vägivald, mõjutab aga lisaks minule ka mind ümbritsevaid inimesi. Isegi täiesti võõrad inimesed on minult kordi ja kordi küsinud, miks ma valeinfo levitajatega midagi ette ei võta ja miks ma lasen end «peksta». Mu vanemad on palunud mul lõpetada avalikud sõnavõtud, sest neil on raske taluda, kui mind jälle mustatakse ja minu kohta valesid levitatakse. Nad on korduvalt pidanud mind kaitsma ka oma tuttavate ees. Valeinfot uskuma jäänud pahased inimesed on seganud mu kolleegide tööd perearstikeskuses, sest on sinna helistanud ja oma pahameele telefonikõne vastu võtnud õe peale välja valanud.»

Kui otsustasin poliitikasse tulla, ägenesid valeinfokampaaniad kohe – vanad toodi uuesti esile ja loodi ka mitmeid uusi narratiive. Üks neist narratiividest on mind puudutanud eriliselt, just selle valelikkuse ja jõhkruse tõttu.

«Tegemist on võltsitud ekraanitõmmisega artiklist, kus on lause, mida ma pole mitte kunagi öelnud ja mida ma ka mitte kunagi ei ütle ega ütleks. Selgitasin postitajatele (postituse link kommentaarides), et tegemist on võltsinguga. Pildi kohta tegi artikli isegi Delfi faktikontroll, kuid ka see ei mõjunud. Kõigest hoolimata on see pilt tänaseni internetis üleval nii Helle-Moonika Helme Facebooki seinal kui EKRE väljaantavate Uute uudiste lehel koos laimuga.»

Õiglus pääsegu jalule 

«Otsustasin pöörduda kohtu poole, et taastada oma hea nimi ja seada õiglus jalule. Ma nõuan EKRE-lt ja Helle-Moonika Helmelt avalikku vabandamist, vigade parandamist ja valuraha – viimase suurus jäägu kohtu otsustada.»

Joller ei soovi kasutada raha enda hüvanguks. «Ma ei kasuta seda raha mitte enda heaks, vaid toetan sellega MTÜ Vox Rationist. Tegemist on MTÜga, mille mina ja mu aastatepikkused head kaasvõitlejad lõime selleks, et Eesti inimeste teadlikkust tõsta ja valeinfo levikuga võidelda. Teadku laimajad, et valeinfo järjekordsel levitamisel võib ka edaspidi juhtuda, et nendelt väljanõutud valuraha toetab võitlust just valeinfo ja laimu vastu.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles