Miks me tunneme end pärast oksendamist kohe palju paremini?

Christin Krass
, Ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: PR Image Factory/Shutterstock

Paljude silmis on oksendamine haiguse kõige kardetavam osa, olgu põhjuseks kõhuviirus või mõni muu vaevus. Mõned inimesed kannatavad isegi emetofoobia all – neil on hirm oksendamise ees. Nii ebameeldiv kui see ka pole, püüab teie keha teile teene teha, väljutades oksendamise teel kahjulikud ained. Kuid kas olete tundnud, et enesetunne on kohe pärast oksendamist märksa parem? Saame teada, miks see nii on.

Oksendamine mõjutab kogu keha: kaasatud on terve närvisüsteem ja peaaegu kõik lihased ning väga väike osa kehast jääb selle ajal teadliku kontrolli alla. Teie südame löögisagedus ja vererõhk tõusevad, jäsemete skeletilihased lukustuvad, diafragma sukeldub sügavale kõhtu ja kehatüve lihased tõmbuvad tugevasti kokku, et suurendada survet. Ja siis see juhtubki.

Kui oksendamine lõppeb, järgneb endorfiinide puhang, mis kaasneb igasuguse tugeva füüsilise pingutusega. See ei erine kuigi palju näiteks jooksmisega kaasnevatest muutustest kehas. Vererõhk langeb, pulss normaliseerub, veri on hapnikuga küllastunud ja te kogete lühiajalist kerget eufooriat, mis on tingitud spetsiaalsete biomolekulide suurenenud kontsentratsioonist, mida nimetatakse endogeenseteks euforiantideks.

Tähelepanuta ei saa jätta ka iivelduse lakkamist. Iiveldus on palju füsioloogilisem, kui paljud inimesed mõistavad. Kõik ei ole ainult teie peas. Seda tunnet põhjustavad peamiselt muutused peensooles. Tavaolukorras toimub peensooles protsess, mida nimetatakse peristaltikaks. See hõlmab väikeseid rütmilisi lihaste kokkutõmbeid – jah, teie soolestik on lihaseline. Te ei tõsta sellega raskusi, kuid see on põhimõtteliselt väike lihas, mille abil liigub soolestiku sisu ühtlaselt «allavoolu». Kui seedesüsteemiga läheb midagi valesti (või juhtub teie kehaga midagi muud, mis paneb selle reageerima nii, nagu oleks seedesüsteemis midagi valesti), see regulaarne motoorika aeglustub või peatub ja kogu teie soolestik pingestub. Vähenenud motoorika ja suurenenud pinge ongi iivelduse algpõhjus.

Kui oksendate, kaob iiveldus peaaegu kohe. Ja see on tohutu kergendustunne. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles