Eesti emad nimetasid tooted, mis põhjustavad lastel löövet ja ärritust (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Igale värskele lapsevanemale saab kiiresti selgeks, et kvaliteetsed ning võimalikult ökoloogilistest koostisainetest beebitarbed väärivad investeeringut, sest võivad päästa tülikast mähkmelööbest või punetavast nahast. Kuidas valida erinevaid beebitooteid nii, et lapse ja ka enda olemine võimalikult mugavaks muuta?

Kaks peamist tootekategooriat, mis esimestel eluaastatel erilist tähelepanu nõuavad, on mähkmed ja niisked salvrätid. Seda sellel lihtsal põhjusel, et need on igapäevaselt kasutuses ja nahaga otsekontaktis. Oma kogemusi jagavad väikelaste emad Stina ja Merilyn.

Sobivad mähkmed selguvad katsetamise käigus

Mähet valides on esmatähtis, et see sobiks lapsele ja oleks mugav kanda. Mida väiksem on laps, seda suurema osa päevast ta mähet kannab ning on oluline, et nahk oleks hoitud, mähe püsiks jalas ning midagi ei lekiks.

Kõige sagedamini kasutatakse krõpsudega ühekordseid mähkmeid ning lapse vanemaks saades tulevad mängu püksmähkmed. Iga laps on erinev ja kõigile üks mähe ei sobi, aga see selgub peamiselt katse eksituse meetodil. Isegi ühe pere erinevatele lastele ei pruugi üks ja seesama mähkmebränd sobida.

Merilyni sõnul oli nende puhul kindlasti otsustav toote hind. «Proovisime ka veidi kallimaid tooteid nagu näiteks Huggies Elite Soft, kuid need tekitasid vanemal tütrel löövet. Samas sama brändi odavamad tooted sobisid talle. Noorema tütre puhul ei ole märganud, et erinevate toodete kasutamisel nahale mingi mõju oleks.»

Stina kinnitas, et ka nende peres mõjutas ostuotsust nii hind kui mähkme sobivus. «Meie katsetasime väga erinevaid brände. Proovisime ära tuntumad Huggies ja Pampers tooted, ainult Prismast leitavad Änglamark mähkmed ning ka veidi kallima Muumi sarja. Õnneks ei tekkinud ühegi mähkmega mingit löövet ja saime valida selle järgi, kus poes juhtusime olema ning mis variant sooduses oli. Valikut kallutas ka see, et osad mähkmed olid pehmemad kui teised,» selgitas ta.

Uued suunad mähkmete valikus

Viimasel ajal on võidukäiku teinud ka korduvkasutatavad mähkmed, mille puhul on nii mähe ise kui selle vedelikkuimav osa pestavad ning taaskasutatavad. Üsna hiljuti tuli turule Libero Touch Hybrid korduvmähe, kuid korduvkasutatavate mähkmete valik on üsna suureks kasvanud. Turul on ka Eesti oma tegijaid, näiteks Hipsik.

«Mina võtsin pikalt hoogu, et korduvkasutatavaid mähkmeid proovida, kuid see tuhin läks üsna ruttu mööda,» sõnas Stina. «Küll kasutasime me hiljem potitreeningumähkmeid, mis pole nii imavad, kuid neidki saab pesta ja mitmeid kordi kasutada.»

Niisked salvrätid teevad elu lihtsamaks

Kuigi beebide nahk on õrn ning võimaluse korral soovitavad ämmaemandad ja lastearstid kasutada naha pesemiseks puhast vett, siis liikuva elustiili korral on suureks abimeheks niisked salvrätid.

«Mina pean tunnistama, et kasutasin peamiselt niiskeid salvakaid, sest see oli lihtsalt mugavam. Beebieas oli muude asjade pärast rohkem muretsemist. Samas saan öelda, et kui mähkmete puhul probleeme lapse nahaga polnud, siis osad niisked salvrätid tekitasid küll kohe nahal punetust ja punnikesi,» ütles Stina. «Saime kasutada ainult kallimaid ja ökoloogilisemaid brände nagu Naif või Neutral.»

Merilyn lisas, et nende puhul oli jällegi mõjutajaks hind. «Üks hea avastus kuskilt Facebooki emmede grupist oli, et ka omabrändi tooted on üsna hea. Ühed parima hinna ja kvaliteedi suhtega on näiteks Rainbow Baby salvrätikud.»

Säästunipid beebitarvete ostmisel

  • Kui sul on emmedest sõpru, siis küsi kas neil on erinevaid mähkmeid või niiskeid salvakaid proovida anda. Nii ei pea tervet pakki uut toodet ostma ning seda seisma jätma, kui see ei sobi su lapsele.
  • Hoia pilk peal poekettide omatoodetel. Sageli on nende hulgas väga hea hinna-kvaliteedisuhtega valikuvariante.
  • Poodides on sageli hinnakampaaniad käimas ning nende ajal tasub enda lapsele sobivaid mähkmeid, niiskeid salvrätte ja teisi pikalt säilivaid tooteid ette varuda.
  • Kui oled leidnud tooted, mis sobivad, siis vaata, kas neid müüakse ka multipakkides. Kindlasti hoia pilk peal tükihinnal, et veenuda, et suur pakk ikka soodsam tuleb.
  • Kuna erinevate brändide tooteid on palju, siis erinevate Facebooki gruppidest ja foorumitest saab teiste lapsevanemate kogemustel silma peal hoida.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles