Kõige salakavalam põhjus, miks me paksuks lähme – kahel naisel viiest on see diagnoos

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Liigne kaal võib tekkida erinevatel põhjustel. On aga üks diagnoos, mille tõttu pole miljonitel naistel millekski energiat.

Kas sul tekivad väsimushood, isegi kui sa pole midagi rasket teinud? Kas sul läheb silme eest mustaks ja tekib pearinglus, kui sa toolilt tõused? Need nähud viitavad sageli rauavaegusaneemiale, mille sümptomiteks on lisaks kahvatus, õhupuudus, valulik menstruatsioon ja naha kuivus.

WHO statistika kohaselt kannatab kuni 40 protsenti naistest kogu maailmas aneemia all. Paljud ei ole rauapuudusest kehas isegi teadlikud, mistõttu kannatavad nad kogu elu ebameeldivaid sümptomeid. Kuigi see teekond on raske, saab olukorda siiski parandada! 

Teine rauavaeguse ebameeldiv kõrvalmõju on suurenenud kalduvus kehakaalus juurde võtta.

Kehvveresusega inimestel on palju raskem kaalust alla võtta kui teistel, sest neid vaevavad sageli seedehäired ning neil on raskem tegeleda füüsilise tegevusega. Lisaks mõjutab madal rauatase endokriinsüsteemi ja kilpnäärmehormooni trijodotüroniini tootmist, mis reguleerib ainevahetuse kiirust ja päevast kalorikulu.

Kuidas teada saada, kas sinu organismis on kriitiliselt madal rauatase? Selleks tuleb sammud seada perearsti juurde, kes selle vereproovi alusel välja selgitab ja ravi määrab. Vereproovi saab anda ka meditsiinilaboris SYNLAB ja meditsiinikeskuses Confido.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles