Meeste ja naiste riskitaluvuse eripärad

Copy
Foto: Unsplash

Meeste ja naiste riskitaluvusel võivad olla mõningad erinevused, kuigi need erinevused võivad olla nii bioloogilised kui ka sotsiaalselt kujunenud. On oluline märkida, et riskitaluvus on üldine mõiste ning individuaalsed erinevused võivad olla ka soo põhjal eristatavad. Tegemist ei ole raamistikku loodud skaalaga ning näidetega, kõik kes kogevad stressi ja riskitaluvust, alluvad neile faktoritele erinevalt. Nii mõnigi veebileht, mida külastavad nii naised kui mehed, on loonud aspektide tabeli, mille põhjal neid näitajaid üldse hinnatakse ning kategoriseeritakse.

Siin on mõned aspektid, mis võivad mõjutada meeste ja naiste riskitaluvust:

1. Bioloogilised Erinevused: Mõned uuringud on viidanud sellele, et meeste ja naiste bioloogilised erinevused võivad mõjutada riskitaluvust. Näiteks võib meeste kõrgem testosterooni tase olla seotud suurema kalduvusega riskide võtmiseks. Samas võivad naistel olla teised hormonaalsed ja biokeemilised tegurid, mis võivad mõjutada nende käitumist seoses riskidega.

2. Sotsiaalsed Normid ja Ootused: Ühiskonnas on sageli levinud stereotüübid seoses sellega, milline peaks olema mehe või naise käitumine. Sotsiaalsed normid võivad mõjutada seda, kuidas mehed ja naised riskidesse suhtuvad. Näiteks võib olla ootus, et mehed peaksid olema julged ja riskivõimelised, samas kui naistel võidakse oodata ettevaatlikumat käitumist.

3. Kasvatus ja Kultuur: Kasvatus ja kultuurilised tegurid võivad mängida olulist rolli riskitaluvuse kujunemisel. Mõnes kultuuris võidakse poistele õpetada riskide võtmist ja julgustatakse neid olema seikluslikud, samas kui tüdrukutele võidakse õpetada ettevaatlikkust ja ohutust.

4. Majanduslik ja Sotsiaalne Stabiilsus: Majanduslik olukord ja sotsiaalne stabiilsus võivad mõjutada riskide võtmise soovi. Kui majanduslik olukord on ebastabiilne, võivad inimesed olla vähem valmis võtma suuri riske. Samuti võib majanduslik ebakindlus mõjutada naiste ja meeste riskitaluvust erinevalt. Majandusliku olukorra aspekti mõjutab ka inimeste stress, mis aga väljendub suurte riskide võtmises, eriti juhul kui majandusliku olukord on halb ning rahalisi probleeme üritatakse lahendada hasartmänge mängides.

5. Individuaalsed Erinevused: On oluline meeles pidada, et iga inimene on individuaalne ning riskitaluvus võib erineda suuresti sõltuvalt isiksusest, elukogemustest, haridusest ja muudest teguritest.

Kokkuvõttes võivad meeste ja naiste riskitaluvust mõjutada bioloogilised, sotsiaalsed ja kultuurilised tegurid. Siiski on oluline vältida üldistusi ning mõista, et iga inimene on unikaalne ning tema riskivalmidus tuleneb mitmetest erinevatest mõjutustest.

Riskitaluvust arvestatakse tihti panganduses ning väärtpaberitega kauplemises. Samuti võetakse riskitaluvust arvesse ka börsil kauplevate investeeringute tegemisel ning investeeringute tegemisel mistahes valdkonda. Tuleb hinnata ka olenemata soost riskitaluvuse vähenemise effekte ning luua niinimetatud päästevõrk ka kõige kõrgemalt kukkujatele.

Tavaliselt jaotatakse investeeringud riskitaluvuse põhjal kolmeks:

  • konservatiivsed (tagasihoidlikud investeeringud, investeeritakse minimaalselt)

  • mõõdukad (50/50 seis, investeeritakse piisavalt, kuid säilitatakse baasvara)

  • agressiivsed (agressiivsete investeeringute tegemisel paigutatakse fondi suured summad)

Riskitaluvuse analüüsimiseks isikul, küsitakse temalt 3 küsimust. Küsimused ei erine põhinevalt soole ning kehtivad mõlemale sugurühmale.

  1. Kui palju oled sa nõus kaotama tänu investeeringutele?

  2. Kui pikk on sinu eeldatav horisont?

  3. Kas te saaksite oma harjumispäraste igapäeva tegemustega hakkama, kui kaotaksite 20% oma investeeringutest?

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult! 

Copy
Tagasi üles