Kuumavereline laulja: «Eesti naised on ühed ilusaimad maailmas!»

Naine
Copy
Maailmale tiiru peale teinud muusik väidab, et eestlannad on imekaunid. Pilt on illustreeriv.
Maailmale tiiru peale teinud muusik väidab, et eestlannad on imekaunid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eestimaa pinnal saab peagi kuulda kirglikke Lõuna-Aafrika rütme. «Eesti naised on ühed ilusaimad maailmas,» kuulutab tulise temperamendiga vokaaltrio Insingizi liige Vusa Mkhaya Ndlovu. Kes oleks pädevam seda kommenteerima kui tervele maailmale tiiru peale teinud ning kümnete riikide kaunitare näinud muusik? Jah, seda meest võib uskuda küll!

Vusa sõnab, et ootab Eestisse naasmist väga. Insingizi ühendab kolme Zimbabwe muusikut: Vusa Mkhaya Ndlovut, Dumisani Moyot ja Blessings Nkomot. Bänd esines Eestis ka 2012. aastal, mil andis väga menuka kontserdi naistepäeva puhul. Lõunamaised rütmid, positiivsed mehed ja ennastunustav šõu küttis kuumaks ka meie põhjamaise publiku ning nüüd, 26. augustil, teevad nad seda veelgi võimsamalt. «Eesti naised – oo, me loodame neid publikus kohata,» muheleb Vusa.

Insingizi, keskel solist Vusa.
Insingizi, keskel solist Vusa. Foto: Erakogu

Põhjamaist publikut külmaks ei jäta

Põhjamaa inimesed pole kindlasti nii emotsionaalne publik, kui Lõuna-Aafrikast pärit lauljad võiksid harjunud olla. See aga ei hirmuta mehi karvavõrdki, sest Vusa sõnul on esinetud ka tunduvalt reserveeritumale publikule, kui seda on eestlased. «Parim viis publikut kontserti tunnetama saada on nad muusikasse kaasata. Me ei taha, et publik tunneks end kui pealtvaatajad, vaid kui meie sõbrad.» Just seda Zimbabwest pärit muusikud hästi teha oskavadki, sest nende valitud repertuaar, koreograafia ja vahetu olek ei jäta külmaks ühtegi kuulajat. Hakuna matata on nende moto, muretu on ka nende kontsert.

Insingizi laval.
Insingizi laval. Foto: Erakogu

Külm on karm

Kuidas Mustalt Mandrilt pärit lauljad aga siinse kliimaga kohanevad? Tuleb välja, et külmas kliimas laulmine võib olla neile paras väljakutse. «Talvel tuuritamine nõuab palju distsipliini,» sõnab Vusa. «Häält on keeruline taltsutada, kui väljas on väga külm. Kõige parem ilm on ikka Zimbabwes!» Augustis on neil seal keskmiselt 30 kraadi, aga septembris-oktoobris juba tublisti soojem.

Insingizi on võitnud mitmeid mainekaid auhindu, näiteks Radio France World Music Awardi ja Prix France Musique des Musiques du Monde'i. 

26. augustil esineb Insingizi täies koosseisus Eestis Sack von Soundi festivalil. Kontserdil kõlavad Lõuna-Aafrika traditsioonilised rütmid põimituna eri meloodiatega. Nende traditsioonilise muusika tuntuim pärl on «Lõvikuningast» tuntud «The Lion Sleeps Tonight». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles