FOTOD Vähki põdev Marek Kalmus: arstid ütlesid, et peaksin juba surnud olema (2)

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Marek Kalmus
Marek Kalmus Foto: Erakogu

52-aastase kulturisti Marek Kalmuse tervis pole juba pikemat aega enam endine. Veel paar aastat tagasi vehkis ta jõusaalis trenni teha, kuid täna põeb mees rasket haigust, mis on tema suurepärase vormi täielikult hävitanud.

«Öeldakse, et häda ajab härjagi kaevu ja see häda on minu puhul tänaseks juba tõesti suur,» alustab kolmekordne maailmameister Marek Kalmus Facebooki postitust.

Marek Kalmuse toitumis- ja treeningkavade abil on paljud Eesti naised ja mehed end vormi ajanud ning just tänu tema juhendamisele on nii mõnigi sportlane tippu jõudnud. Nüüd vajab ta aga heade inimeste abi, et enda tervis päästa.

«Nii mõnigi on taibanud, et põen juba mõnda aega rasket haigust, mis on endisest minust jätnud järgi vaid haleda varju,» jätkab ta ja lisab, et see on tema jaoks elu ja surma küsimus.

Kuid mis siis juhtus?

«Asi algas 2020 koroonaga. 2021 põdesin kolmandat korda koroonat. Peale seda kadus igasugune söögiisu. Kaal kukkus kiiresti,» ütleb Marek, kes on tänaseks 27 kilogrammi lihasmassi kaotanud.  

Foto: Erakogu

«Kui lõpuks, kaks kuud tagasi, Tartu Ülikooli kliinikumis maksabiopsia tehti, öeldi, et peaksin juba surnud olema,» ütleb ta kõhedust tekitavalt. Marekile pandi diagnoosiks neljanda astme maksavähk.

«Ma küsisin neilt, mitu inimest nad on suutnud selle diagnoosiga terveks ravida, siis nad ei vastanud mulle midagi,» ütleb ta. Marek palus oma dokumendid ja lahkus haiglast enda vabal soovil.

Endine kulturist tunnistab, et loobus lääne meditsiinist ja on juba tervelt kuu aega looduslikke ravimeid kasutanud. «Rohud tegi Kaika Laine kunagine õpilane. Asi toimib. Vaikselt, aga siiski,» tõdeb Kalmus.

Kui Marek veetis varem pikki tunde jõusaalis nii end kui teisi treenides, siis nüüdseks on argipäev totaalselt muutunud. Enda sõnul veedab ta 80 protsenti ajast voodis ja tunnistab, et jõudu tal veel ei ole. 

«Natuke väntan toas ratast,» ütleb ta. Oma parematel päevadel seab ta sammud jõusaali, et kergemate raskustega mõned harjutused teha, kuid tunnistab, et üldjuhul on kõik väga väsitav. 

Kuna Marek on tervisliku seisundi tõttu juba kolm kuud töövõimetu, palub ta vajaliku ravimi, mida Eesti haigekassa ei kompenseeri, soetamisel abi. Marek Kalmuse sõnul tuleb kalli ravikuuri eest tasuda 6000 eurot.

«Kui kellelgi on vähegi võimalik mind ükskõik mis summaga toetada, siis minu tänu on piiritu. Me igaüks tahame elada, elada tervena ja ma ise loodan, et väärin veel ühte võimalust,» kirjutas ta.

Kui soovid toetada Marek Kalmuse ravi, siis tee annetus Mareki emale:

Aili Kalmus

EE302200221053957992

selgitusse: Marek Kalmuse ravitoetus

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles