USA kiitis heaks esimese sünnitusjärgse depressiooni tableti

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Alena Ozerova/Shutterstock

Ameerika Ühendriikide Toidu- ja ravimiamet (FDA) teatas, et zuranoloon, mida müüakse kaubamärgi Zurzuvae all, on heaks kiidetud üks kord päevas manustatavate pillidena kahe nädala jooksul. Seni oli sünnitusjärgse depressiooni (PPD) ravi saadaval ainult intravenoosse süstina, vahendab BBC.

Ravimitootjad Sage Therapeutics ja Biogen ütlesid, et pill peaks müügile jõudma veel sel aastal. Hinda pole veel avaldatud. Sarnaselt teistele depressiooni vormidele võivad FDA andmetel sünnitusjärgse depressiooni (PPD) sümptomid hõlmata kurbust, energiakaotust, enesetapumõtteid, vähenenud võimet tunda naudingut või kognitiivseid häireid.

Uuringud on leidnud, et USA-s kogeb PPD sümptomeid hinnanguliselt iga seitsmes naine.

«Sünnitusjärgne depressioon on tõsine ja potentsiaalselt eluohtlik seisund, mille puhul kogevad naised kurbust, süütunnet, väärtusetust — isegi rasketel juhtudel mõtteid end või oma last kahjustada,» ütles FDA uimastikeskuse psühhiaatriajuht Tiffany Farchione. 

«Ja kuna sünnitusjärgne depressioon võib häirida ema ja imiku sidet, võib see avaldada tagajärgi ka lapse füüsilisele ja emotsionaalsele arengule.»

Kliinilised uuringud näitasid, et pill aitas depressiivseid sümptomeid märkimisväärselt vähendada kolme päeva jooksul. FDA teatas, et ravimi toime püsis neli nädalat pärast viimast annust.

Ta märkis, et Zurzuvae võtmise kõige sagedasemateks kõrvaltoimeteks võivad olla unisus, pearinglus, kõhulahtisus, väsimus, külmetushaigus ja kuseteede infektsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles