Ehmatav põhjus, miks ei tohiks silmi hõõruda (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Hommikul ärgates silmi hõõruda on päris mõnus. Hea tunne tuleneb sellest, et silmade hõõrumine suurendab pisaravoolu ning aitab seeläbi silmi puhastada ja nende kuivust vähendada. Paraku ei tasu silmade hõõrumisega ka liiale minna, sest see võib halvendada nägemist ja tekitada silmaprobleeme.

Enamik inimesi hõõrub pidevalt silmi järgmistel põhjustel:

♦ Unetus või ebapiisav uni

♦ Kuivad silmad

♦ Tundmatud allergiad

♦ Nägemisprobleemid

♦ Ärritus kontaktläätsedest

♦ Blefariit või nakatunud silmalaud

♦ Külmetus/gripp

Silmi ei tohiks hõõruda, sest:

Sarvkest õheneb

Sarvkest, mis on kõige välimine lääts, reguleerib silma siseneva valguse hulka. Terve sarvkest on täiusliku nägemise jaoks ülioluline. Silmade hõõrumine aga rikub sarvkesta pinda, lõhustades kollageenkiudude võrgustikku. Aja jooksul muutub sarvkest õhukeseks ja hakkab kuju muutma. Enamikul juhtudel moodustab see koonuse, mida nimetatakse keratokonuseks. Kuigi seda seisundit seostatakse tavaliselt geneetika, silmahaiguste ja tugeva stressiga, tekib mõnel patsiendil keratokonus ka pideva silmade hõõrumise tõttu.

Sarvkest saab kriimustada

Kui silmas on tolmu ja pisikesi võõrkehi, võib silmade hõõrumine need osakesed sarvkesta vastu suruda. Hirmutav on see, et inimene ei tunne nende osakeste karedat ja abrasiivset olemust. Mikroosakeste edasi-tagasi liikumisest tulenevad mikromarrastused silma pinnal ei ole valusad ega ärritavad. Silmade pidev hõõrumine põhjustab sarvkesta kriimustusi, mis aja jooksul süvenevad. Esialgu võib kriimustatud sarvkest põhjustada silmade punetust, vesistmist ja valgustundlikkuse suurenemist. Kui aga kriimustused süvenevad, nakatub sarvkest ja tekib armkude. Nagu arvata võib, põhjustab sarvkesta armkudede moodustumine nägemishäireid.

Suurenenud põletikuoht

Liiga õhuke või kriimustatud sarvkesta membraan suurendab silmade haavatavust põletike suhtes. Kuigi inimese silmal on mitmeid kaitsemeetmeid, nagu ülemised ja alumised ripsmed ja kulmud, ei ole see nakkuste suhtes täiesti immuunne. Silmade hõõrumine võib silma kriimustada või põletikku tekitada. Samuti võite oma sõrmedelt ohtlikke baktereid üle kanda, suurendades silmapõletike ohtu.

Tumedad silmaalused

Tumedad ringid silmade ümber tekivad erinevatel põhjustel, sealhulgas allergiate, aneemia, väsimuse, teatud ravimite võtmise ja vanuse tõttu. Silmade pidev hõõrumine võib aga samuti soodustada tumedate silmaaluste teket või muuta juba olemasolevad ringid tumedamaks. Erinevalt teistest näoosadest on silmi ümbritsev nahk õhuke ja õrn.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles