UURING PALJASTAB Me ei naera enam nii palju. Kui palju peaksime aga iga päev naerma?

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: fizkes/Shutterstock

Kas mäletad vahvat videot lustakast Eesti prouast, kes naerutas inimesi oma ülimalt positiivse naeruteraapia videoga? Nagu Viljandi proua Kaia ise oma videos ütleb: «Naer on alati-alati tervislik — peaasi, et saab vatsa vappuma!» Ja nii ongi. Naer tugevdab meie immuunsüsteemi, tõstab tuju, vähendab valu, kaitseb stressi mõjude eest, ühendab inimesi ja hoiab meid erksana. Naeru positiivsete mõjude hulka jääkski loendama.

@ger2liis Kes naeris, siis sel vats vappus. 🤣 #fyp #kaia #eesti #vats ♬ original sound - Ger2 Liis

Uuring, mis võttis fookuse alla küsimuse, kas lapsed naeravad täiskasvanutest olulisel määral rohkem, leidis, et veel mõned aastad tagasi naersid täiskasvanud inimesed keskmiselt 18 minutit päevas, nüüd on see aga vähenenud kuuele minutile ehk umbes 15 korda päevas, vahendab Times of India. Lapsed see-eest naeravad 300–400 korda päevas. Otsides rohkem võimalusi huumori ja naeru jaoks, saame parandada oma emotsionaalset tervist, tugevdada suhteid, leida suuremat õnne ja isegi lisada oma elule aastaid. 

Naer lõdvestab

Naer lõdvestab kogu keha. Hea, südamlik naer leevendab füüsilist pinget ja stressi, lõdvestades lihased kuni 45 minutiks pärast seda.

Naer tugevdab immuunsüsteemi

Naer vähendab stressihormoone ja suurendab immuunrakke ja infektsioonide vastu võitlevaid antikehi, parandades seeläbi inimese vastupanuvõimet haigustele.

Naer vallandab endorfiine

Naeruga vabanevad kehas loomulikud hea enesetunde kemikaalid, endorfiinid. Endorfiinid soodustavad üldist heaolutunnet ja võivad isegi ajutiselt valu leevendada.

Naer kaitseb südant

Naer parandab veresoonte talitlust ja suurendab verevoolu, mis võib kaitsta inimest südamerabanduse ja muude südame-veresoonkonna probleemide eest.

Naer põletab kaloreid

Olgugi et see ei asenda jõusaalis käimist, leiti ühes uuringus, et 10–15 minutit päevas naerda võib põletada umbes 40 kalorit — sellest võib piisata, et aasta jooksul kaotada kuni kaks kilogrammi.

Naer kergendab viha rasket koormust

Miski ei hajuta viha ja konflikte kiiremini kui ühine naer. Võttes asju naljaga pooleks, on võimalik kergemini konfliktidest üle saada ja hoiduda kibestumisest või pettumisest.

Naer võib isegi elu pikendada

Norras tehtud uuring näitas, et tugeva huumorimeelega inimesed elasid kauem kui need, kes nii palju ei naera.

Naeru tervislikkusest loe rohkem siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles