ETTEVAATUST See eestlaste seas populaarne spordiala võib kahekordistada nahavähi riski

Naine
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pole mõnusamat aega golfi mängimiseks kui üks soe suvepäev, kuid teadlaste sõnul tuleks lauspäikese all golfi mängides ettevaatlik olla. Viimaste uuringute järgi võib golfi mängimine kahekordistada nahavähi riski.

Austraalias läbi viidud uuring näitas, et enam kui 25 protsenti kohalikest golfimängijatest põeb nahavähki, võrreldes seitsme protsendiga kogu elanikkonnast. Tulemused viitavad sellele, et golfimängijatel on risk nahavähki haigestuda 2,4 korda suurem.

Siiski ei tule seda teades suviseid golfimänge ära jätta, vaid veenduda enne golfiväljakule sõitmist, et oleksid päikese eest igakülgselt kaitstud. Lõuna-Austraalia ülikooli doktor Brad Stenner soovitab päikselisel päeval trenni minnes kanda kõrge SPF-iga kaitsvat päikesekreemi.

Samuti soovitab Stenner kanda pikavarrukalist pluusi, et õlad oleksid kaetud, ja laia äärega mütsi. Kui olla päikese eest korralikult kaitstud, on golfi mängimisest nii füüsilisele kui vaimsele tervisele palju kasu.

Mehe sõnul räägitakse kõrge UV-kiirgusega seotud ohtudest küll sageli, ent golfimängijate kõrgendatud terviseriske enamasti ei mainita. On erinevaid nahavähi vorme, mis üldiselt jaotuvad mitte-melanoomiks ja melanoomiks.

Mitte-melanoomne nahavähk, mida Ühendkuningriigis diagnoositakse umbes 147 tuhat korda aastas, tapab seal umbes 720 inimest aastas. Melanoomi diagnoositakse 16 tuhat korda aastas, kuid see on mitte-melanoomist isegi tõsisem tüüp, millel on kalduvus kehas levida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles