Teadlased: juust on sama sõltuvust tekitav nagu heroiin

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid, et juust tekitab sama palju sõltuvust kui kanged narkootikumid, nagu kräkk ja heroiin. Halb on aga see, et diiler asub iga nurga peal või telefoniäpi kaugusel.

Süüdlane on juustus sisalduv aine kasomorfiin, mis moodustub, kui piimas olevat kaseiini seeditakse maos. See aine stimuleerib retseptoreid ajus ning tekitab sellise heaolutunde, nagu oleksid võtnud morfiini. Ka imetajate piim sisaldab kõiki neid koostisosi, et see rahustaks vastsündinuid. Nii et sellel sõltuvust tekitaval ainel on oma oluline eesmärk, kirjutab Cosmopolitan.

Kuid vanemas eas tasuks juustust üldse eemale hoida, sest pehmed hallitusjuustud on ohtlikud nõrgema immuunsüsteemiga, sh üle 65-aastastele inimestele.

Juustude hulka, mida tasub küpsemas eas vältida, kuuluvad fetajuust, Brie, Camembert, sinihallitusjuust ja Queso Fresco. Nende juustude valmistamise protsessis vohama hakkavad bakterid tekitavad tõenäolisemalt toidumürgitust. Läbiküpsetatutena võib neid sorte siiski süüa, sest bakterid on hävinud.

LOE KA: 10 SALADUST JUUSTU KOHTA 〉 Kas laktoositalumatud saavad juustu süüa? Vastused peamistele juustuküsimustele leiad siit!

Toidumürgitus on üle 65-aastastele eriti ohtlik, sest nende organism ei suuda sellega nii tõhusalt võidelda. Toit püsib vanemaealistel kauem seedesüsteemis, mistõttu bakteritel on seal aega jõudsasti paljuneda. Ühtlasi ei pruugi kõhus olla piisavalt maohapet, mis võitleb bakteritega. Ka neerudel ja maksal on raskem vabaneda bakteritest ja mürkidest.

Õnneks leidub juuste, mida sünnib 65-aastaseltki süüa: näiteks kõvad ja poolpehmed juustud, nagu parmesan, Cheddar, Colby, Šveitsi juust ja mozzarella.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles