Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

BARBIE TEADUSES Astronautide skafandrites Barbied aitavad teadlastel lahendada olulist probleemi

Copy
Barbie-nukud, mis on inspireeritud Venemaa naiskosmonaudist Anna Kikinast, Anna Kikina kuvandit kehastava Barbie valmistas Mattel tüdrukute ja naiste inspireerimise kampaania raames ning tähistamaks lähenevat 60. aastapäeva inimese esimesest kosmoselennust.
Barbie-nukud, mis on inspireeritud Venemaa naiskosmonaudist Anna Kikinast, Anna Kikina kuvandit kehastava Barbie valmistas Mattel tüdrukute ja naiste inspireerimise kampaania raames ning tähistamaks lähenevat 60. aastapäeva inimese esimesest kosmoselennust. Foto: Handout/VIA REUTERS

Barbie saab kõigega hakkama. Greta Gerwigi 2023. aasta suurejoonelises samanimelises filmis esineb Barbie USA presidendi, Nobeli preemia laureaadi, ülemkohtu kohtuniku ja isegi merineitsina. Film kajastab paljusid rolle, mis on nukul aastakümnete jooksul olnud ning mis on juhtinud tähelepanu võrdõiguslikkuse teemale. Nüüd on Barbie aga kosmoseuuringutele päriselt kaasa aidanud, olles abiks kuutolmu probleemi lahenduse leidmisel, vahendab BBC.

Üks kuulsamaid nukke on Barbie kosmoseuurijana. 1960. aastatel vedas astronaudist Barbie lapsi kosmoseseiklustele isegi enne seda, kui NASA enda astronaudid tegid Kuul esimesi samme, ja 13 aastat enne seda, kui NASA hakkas oma programmi naisastronaute vastu võtma.

Nüüd on Barbie aga kosmoseuuringutele päriselt kaasa aidanud. Hiljuti katsetasid Washingtoni osariigi ülikooli teadlased nukkude abil skafandritelt kuutolmu eemaldamise meetodeid. Eritellimusel valmistatud skafandrit kandnud Barbie kaeti vulkaanilise tuhaga ja seejärel pihustati selle peale vedelat lämmastikku. Teadlased leidsid, et see tehnika on varasematest puhastusmeetoditest tõhusam.

Miks on kuutolm astronautidele probleemne?

«Kuutolm on kõikjal leviv, abrasiivne ja elektriliselt laetud,» ütles Washingtoni osariigi ülikooli diplomeeritud teadur Ian Wells. Need «tüütult klammerduvad» mikroskoopilised osakesed kleepuvad staatiliselt astronautide skafandrite külge ja neid on raske ära puhastada.

Apollo missioonide ajal ei suutnud astronaudid tavaliste harjade abil tolmu eemaldada, mistõttu said nende skafandrite tihendid kahjustada.

«Kui tihenditel on piisavalt tolmu või tekib piisavalt hõõrdumist, siis need tihendid ei istu korralikult... astronaudiskafandril on siis kas leke või see ei tihenda üldse,» ütles Wells hiljem BBC-le.

Lisaks ülikondade kahjustamisele võib kuutolm sissehingamisel põhjustada tõsiseid kopsukahjustusi. Wells võrdleb seda purustatud klaaskiu hingamisega. Kuna arutelud uuesti Kuule reisimise üle juba käivad, on vajadus uudse puhastustehnika järele, et vältida skafandrite ja astronautide kahjustumist.

«Riietasime selle Barbie ülikonda, katsime ta tolmuga ja kasutasime seejärel pihustuspulka ning suutsime tegelikult Barbie 360 [kraadi] pöörata, nagu astronaut [keerleb] õhulüüsis,» rääkis Wells. «Meil oli väga hea eemaldatavus ja mis on samuti oluline... skafandril oli minimaalne kahju.»

Wellsi sõnul andis Washingtoni osariigi ülikooli meeskond oma Barbie-nukule nimeks Rosie Ameerika allergoorilise kultuuriikooni Rosie the Riveteri järgi, kes sümboliseeris teise maailmasõja ajal tehasetööle asunud naisi.

«Isiklikult tahtsin talle panna nimeks Barb Barbie järgi, aga ka ühe oma isikliku iidoli Barbara Morgani järgi, kes on astronaut minu koduosariigist Idahost,» ütles Wells. Sellised astronaudid nagu Morgan on tõenäoliselt suureks inspiratsiooniks Barbiede jätkuvale arendusele.

Uuringute järgmistes etappides loodetakse paremini jäljendada Kuul nähtud keskkonda, sealhulgas simuleerida kuutolmu enda staatilist laengut. Wells loodab, et seda meetodit katsetatakse Kuul, kuid kasutades selleks pigem astronauti kui elusuuruses Barbie-nukku.

Tagasi üles