LEEDUS KASVAB RIIGIVASTASUS Oma lapsed hooleasutusest röövinud vanemad võivad olla seotud uue liikumisega (2)

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Leedu luureagentuuri (VSD) pressikonverents 2020-03-05
Leedu luureagentuuri (VSD) pressikonverents 2020-03-05 Foto: Rokas Lukosevicius

Leedus röövis üks perekond tagasi neilt ära võetud lapsed ning nad on kuulutatud tagaotsitavaks kogu riigis ja ka välismaal. Vanemate puhul on arvatavasti tegemist Leedus järjest populaarsemaks muutuva suveräänsete kodanike liikumise järgijatega, teatas Leedu luureteenistus (VSD) kolmapäeval.

«Niinimetatud suveräänid, kelleks nimetavad end nende hooleasutusest röövitud laste vanemad, juhinduvad riigivastasest äärmuslikust ideoloogiast, mis ei tunnista riigi legitiimsust,» teatas VSD oma Facebooki postituses.

Lapsed võeti vanematelt ja viidi kasuperesse juunis, kui avastati, et nad ei käi koolis. Laste isa on öelnud, et ta on Leedu kodakondsusest loobunud ja nimetab end vabaks inimeseks. Ta ütles, et ühelgi tema pereliikmel pole isikut tõendavat dokumenti.

Suveräänide liikumine tekkis 50 aastat tagasi USAs, kui mõned inimesed hakkasid väitma, et nad ei ole Ameerika kodanikud, vaid üksikisikud ja alluvad seetõttu rahvusvahelisele mereõigusele.

Juulis võtsid vanemad kasuperest oma lapsed ära ja jätsid põgenemisel kasutatud auto maha Leedu lääneosas asuvasse Tytuvėnaisse. Politsei jätkab otsinguid nii Leedus kui ka välismaal.

Leedus tunnistab end suverääniks mitusada inimest, paarkümmend neist peavad end NSV Liidu kodanikuks, teatas VSD.

Mis on suveräänne kodanike liikumine?

Liikumine sai Leedus uue hoo pandeemia ajal, kui inimesi kutsuti üles eirama karantiinipiiranguid. Formaalselt oli rühmituse nimeks Krishna Consciousness Movement —​ vaišnavismi ehk rahvasuus tuntud krišnaiitide kõrvalharu.

«Suveräänsete kodanike liikumine tekkis 50 aastat tagasi USAs. Mõned USA kodanikud hakkasid väitma, et nad ei ole Ameerika kodanikud, vaid üksikisikud ja alluvad seetõttu rahvusvahelisele mereõigusele,» ütles Vilniuse ülikooli religiooniteadlane Alfredas Buiko.

VSD andmetel on USAs üle 300 000 «suverääni» ja Saksamaal umbes 20 000 ja nad on koondunud ametlikesse ja mitteametlikesse rühmadesse. Leedu suveräänid on VSD teatel võtnud omaks Kremli ja Valgevene narratiivi.

Kuigi oma lapsed röövinud Leedu vanemad kasutavad suveräänide kodanikuliikumise järgijatega sarnast retoorikat, pole siiski kinnitust, et nad on mõne ametliku või mitteametliku rühma liikmed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles