NARKODIILID JA PLAHVATUSED Filmikaksikud Eskod on hea stseeni nimel isegi maja põlema pannud

Rannaväljaande uus episood!
Copy

Eesti noored filmitegijad Eskobros ehk kaksikvennad Raul ja Romet Esko (24) alustasid eelmisel nädalavahetusel Tallinnas oma esimese täispika filmi võtetega, millest nad ka Maria Rannavälja podcastis «Rannaväljaanne» rääkimas käisid. Lisaks jagasid nad lugusid oma värvikirevast lapsepõlvest, USA-s raamatute müümisest ning arutlesid loominguliste inimeste kiiksude üle. 

Hetkel Londonis magistrikraadi omandavad Eskod on oma esimese täispika filmi võtete jaoks tulnud üürikeseks perioodiks tagasi kodumaale. Nende peale on läinud lahti tormijooks: hiljuti käisid nad saates «Kuulsusega kohtingul» ning on figureerinud ka näiteks Brigitte Susanne Hundi ja Maiani Instagrami story'des. Just lauljatar Maianiga koos saabusid nad ühel päikselisel juulikuu hommikul «Rannaväljaande» salvestusele. Oleme neid oma podcasti juba ammu proovinud saada, kuid senini on nad jäänud kättesaamatuks.

Hommikohv käes, võtavad vennad oma kohad sisse Postimehe kõrgete lagedega ja hiiglaslike maalidega täidetud koridori diivanitel. Muidugi viskame kõigepealt nalja selle üle, et kumb on siis ikkagi Romet ja kumb Raul, kuna nende välimused on tõesti äravahetamiseni sarnased ning isegi riietus on valitud peaaegu, et üks ühele. Märtsis andsid nad intervjuu Anne & Stiilile, mille jaoks tehti neist ka alasti fotod. Sellest loodi graafiline kujundus, kus vennad seisavad kõrvuti ning juurde on märgitud kõik nende välised sarnasused ja erinevused. Olles põhjalikult neid erinevusi üritanud meelde jätta, vastasime enda arvates täiesti õigesti. Noormeeste kihistamise peale saime aga teada, et neil on komme pulli teha ja nimesid vahetada. Seega tõepoolest, isegi Anne & Stiili joonisel on nimed vahetuses. «Kui ma ütlen midagi Rometi nime alt, siis keegi ei saa mulle öelda midagi. Ma ütlen, et mina ei öelnud seda ja Romet saab öelda, et tema ei öelnud seda. Siis keegi ei teagi, kes mida ütles,» räägib Raul.

Raul ja Romet Esko podcasti »Rannaväljaanne« salvestusel.
Raul ja Romet Esko podcasti »Rannaväljaanne« salvestusel. Foto: Helen Truuverk

Räägime sissejuhatuseks sellest, mis neid peale välimuse omavahel eristab. Tuleb välja, et poistele meeldib kõike naljaks keerata, nende endi sõnul on see ilmselt mingisugune kaitsemehhanism ja väidetavalt pärineb see nende emalt. Ka sellele vastavad nad, et panid spetsiaalselt selle küsimuse jaoks selga erinevad särgid täna, mis kujutavad nende erinevusi. Rometil on seljas The Rocki pildiga ja Raulil Travis Scotti t-särk.

Te olete varem rääkinud ka enda puhul «CatDog» multifilmi võrdlusest, et üks teist on justkui kass ja teine koer. Kumb on kumb?

Raul: «Oleneb päevast vist. Ma arvan, et ma olen rohkem kass ja Romet rohkem koer. Sest kass on targem.»

Romet: «Ei tea… Aga jah, on küll kass ja koer täpselt. Väikese ja Suure Peetri dünaamika ka veits, aga me mõlemad oleme Suured Peetrid.»

Kas teil on ka mingisugune soov omavahel erineda?

Romet: «Me pigem oleme see versioon kaksikutest, kes loevad kui palju krõbuskeid on ja sööme sama palju neid, et üks ei läheks ülekaaluliseks.»

«Me pigem oleme see versioon kaksikutest, kes loevad kui palju krõbuskeid on ja sööme sama palju neid, et üks ei läheks ülekaaluliseks.»

Lapsepõlv

Sukeldume noormeeste lapsepõlve. Nende endi sõnul olid nad lapsena täielikud introverdid: suhtlesid ainult teineteisega ja vaatasid Cartoon Networki. «Ma arvan, et üksikute laste puhul, kui nad lähevad lasteada, siis nad on oma mugavustsoonist väljas, aga meie puhul - meie mugavustsoon ongi see, kui me oleme kahekesi,» räägib Raul sellest, miks nad ainult omavahel suhtlesid.

Kas teil kunagi võimuvõitlust ka oli?

Raul: «Jaa, me kaklesime ikka küll. Nagu ka ikka veel. Aga meie bond (side - ing.k) muutus siis ülitugevaks, kui me olime vist teises klassis ja üks neljanda klassi tüüp, kes kogu aeg kiusas meid, tuli peale kooli meiega jaurama. Ta oli meist kaks aastat vanem, aga me andsime kahekesi peksa talle.»

Romet: (naerab) «Hakkas nutma ka veel.»

Filmitegijad Raul ja Romet Esko
Filmitegijad Raul ja Romet Esko Foto: Helen Truuverk

Rauli ja Rometi puhul on varasemate intervjuude põhjal jäänud mulje, et teekond oma esimestest filmikatsetustest kuni täispika filmini oleks tulnud justkui iseenesest. Kust aga tuli üldse soov hakata filme tegema? Rauli sõnul on kõige rohkem noormehi inspireerinud filme vaatama nende ema. «Võib-olla üks kõige esimesi filme, mis me vaatasime, oli «Terminaator 1», empsiga koos,» ütleb Raul. Romet lisab: «Jaa, ma arvan, et emps andis meile selle filmisõltuvuse.»

Palun poistel meenutada ka mõnda eredamat mälestust lapsepõlvest, mis on nende elu kuidagi kujundanud. Esimesena tuleb neil pähe seik, kui nad läksid koos ühe lühifilmi stseeni filmima ning panid kogemata ühe maja põlema. «Seda maja ei ole enam olemas. Ja seda materjali ka sellest filmist. See oli võimas hasart, mis tekkis. Saime aru, et tulestseene on vaja natuke ettevaatlikumalt lavastada,» räägib Romet. «Meil tekkis hull paranoia, sellepärast ma kustutasin kogu selle materjali ka ära,» ütleb Raul ning Romet lisab: «See oli mahajäetud maja, polnud midagi hullu. Nüüd sai välja räägitud.»

«See oli võimas hasart, mis tekkis. Saime aru, et tulestseene on vaja natuke ettevaatlikumalt lavastada,»

Filmikunstnikud või müügimehed? 

Üks meeldejääv mälestus on Eskodel veel see, kui nad käisid 20-aastaselt suvel USAs raamatuid müümas. «See (raamatute müümine - toim) tõmbab sind sinna püramiidi nii haigelt sisse ja sa ei saa ise sellest arugi, enne kui sealt välja tuled,» kirjeldab kogemust Raul. Müügioskus on neile kasuks tulnud ka filmimaastikul, kuna loomeprotsessi üks tahk on hea idee välja mõtlemine, aga teisest küljest on vaja see idee ka maha müüa. «Filmitegemine - sellest pool ongi see, kui veenev sa suudad olla. Ma arvan, et me oleme päris head selles,» ütleb Raul.

Kui raske oli esimese täispika filmi rahastust saada Eesti Filmiinstituudilt?

Raul: «Ma pole kindel, aga võimalik, et me oleme kõige nooremad, kes on saanud selle täispika tootmistoetuse.»

Romet: «Aga jah, see võttis meil umbes kaks aastat, et see film valmis kirjutada.»

Raul: «Seal on mitu etappi ka: alguses saime arendustoetuse ja nüüd tootmistoetuse.»

Kui keerulised need reaalsed läbirääkimised olid?

Raul: «Me tegime kohe alguses mingi ülihea nalja ja kõik naersid.»

Romet: «Aga enne, et sinna laua taha jõuda, on vaja ports dokumente ja pabereid viisakalt ära vormistada. See nagu tegi selle soojenduse ära juba.»

Raul: «Meil on mitu mentorit ja produtsenti ka, kes aitasid sellega tegeleda, ei ole ainult meie enam.»

Filmitegijad Raul ja Romet Esko tegelevad vabal ajal ka joogaga.
Filmitegijad Raul ja Romet Esko tegelevad vabal ajal ka joogaga. Foto: Helen Truuverk

Esimene täispikk film 

Eskod on praeguseks lasknud välja 11 lühifilmi ja 12 muusikavideot. Nende esimese täispika filmi võtted algasid eelmisel nädalavahetusel, võttepäevi on kokku 22 ja eelduste järgi peaks film linastuma 2024. aasta septembris. Süžee räägib sellest, mis tunne on olla kaksik. «Ühe lausega on see film kaksikutest filmitegijatest, kes üritavad teha filmi kaksikutest filmitegijatest, kes teevad filmi kaksikutest. Ühe filmi sees on palju erinevaid filme,» räägib Raul.

«Ühe lausega on see film kaksikutest filmitegijatest, kes üritavad teha filmi kaksikutest filmitegijatest, kes teevad filmi kaksikutest. Ühe filmi sees on palju erinevaid filme.»

Noormehed kergitavad natuke ka saladusloori filmis üles astuvate näitlejate osas: näiteks võib seal näha vendasid Piuse ning veel mitmeid tuntud Eesti näitlejaid. Nende sõnul on Eestis üsna lihtne näitlejaid filmidesse saada, tuleb vaid kirjutada üks väga hea kiri.

«Cast'isime päris palju inimesi, keda me teame. Paljusid, kes võib-olla ei ole näitlejad, aga me ise teame, et nad võiksid olla filmis,» räägib Romet. Vahemärkusena võib mainida, et näiteks Eskode viimases lühifilmis «Topelt Turbo» lõi ühe tegelasena kaasa ka Erik Orgu. Rauli sõnul on neil supermarket casting strateegia ehk siis nad tihtipeale ei otsi näitlejat, vaid pigem mõnda inimest, kes juba sarnaneb niikuinii mõne tegelase olemusega.

«Me oleme alati võtnud mingi uue challenge'i (ing k. - väljakutse). See on kõige suurem challenge, mis me oleme valmis kirjutanud vist. See ongi päriselust nii tõelisel moel, kui me suudame seda teha. Aga samas ta väga painutab reaalsust ja seda, mis üldse on film, ja mis on päris,» ütleb Romet. «See on veidi nagu avatud buffee - seal on kõike. Just selle eesmärgiga, et inspireerida,» lisab Romet.

Selleks, et teada saada, kuidas tulevad Romet ja Raul oma hullumeelsete ideede peale, millised on nende lapsepõlvetraumad ja kuidas tulevad nad toime kriitikaga, kuula «Rannaväljaande» uut episoodi.

Maria taskuhäälingu «Rannaväljaanne» kõiki episoode saad kuulata nii Spotifys kui ka Apple Podcast platvormil!

«Rannaväljaanne» ilmub sel suvel koostöös Postimees Naisega kolm korda kuus kolmapäeviti. Maria on podcasti kohta öelnud järgmist:

«Olen võtnud kinnisideeks teha parimat podcast«i 20ndates noorele (nagu mina!), kelle tassi ainult meelelahutusega ära ei täida ja kes naudib lisaks naljale ka veidi asjalikumat juttu, milleks saan inspiratsiooni nii oma isiklikust elust, sotsiaalmeediavaldkonnast, kus olen nüüd juba mõnda aega tegutsenud, kui ka ülikoolist ajakirjandust õppides. Teisisõnu jagan siin kõike, millest ise ühes arutlevas podcast»is kuulda tahaksin, ja palvetan, et ka teile meeldib :DD Iga mõne aja tagant võtan end kokku, lükkan ärevuse nurka ja kutsun siia külalisi ka… ausalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles