ENDISE VENE NAISSPIOONI PALJASTUSED Putiniga samas akadeemias õppinud eriagent: «Venemaal peab iga mees end James Bondiks» (2)

Vene luure heaks töötanud Aliia Roza. Foto: Caters News Agency/Caters News Agency
Christin Krass
, Suvereporter
Copy

38-aastane Aliia Roza on praegu Ameerika Ühendriikides elav motivatsioonikõneleja, filantroop, telesaatejuht, produtsent, näitleja ja suunamudija. Ent ta on üles kasvanud Venemaal ja töötas aastaid eriagendina Vene luure heaks, kuni teda kiusati taga ja ta põgenes läänemaailma. Aliia avab venelaste mõttemaailma, räägib sõjaakadeemias õpetatud tehnikatest, hiljem spioonina töötamise ajast ning proovib lahti mõtestada Venemaa presidendi Vladimir Putini mentaliteeti.

Väljaandele The Sun antud intervjuus ütleb Aliia Roza, et diktaator Putini võimutuleku ja tema kurikuulsa «kangelase» kuvandi taga on just agendiks õppimise ajal akadeemias omandatud propagandistlikud manipuleerivad tehnikad. Need oskused arenesid aastakümneid nõukogudeaegse luure suletud maailmas, enne kui ta hakkas 2000. aastal kõigepealt Venemaal ja siis maailmaareenil nime tegema.

Vene luure heaks aastaid töötanud Aliia Roza.
Vene luure heaks aastaid töötanud Aliia Roza. Foto: Caters News Agency/Caters News Agency

Kui Putin oli umbes 15-aastane, marssis ta KGB direktoraati sisse ja palus endale tööd, teadmata, et komitee ei aktsepteeri juhuslikke sisseastumisi ega avaldusi. Seepeale avastas mehehakatisest Putin, et tal on vaja sõjalist väljaõpet või kõrgharidust enne, kui spiooniagentuur üldse kaalub tema tööle võtmist.

«Sellest hetkest hakkasin valmistuma sisseastumiseks Leningradi ülikooli õigusteaduskonda,» meenutab Putin oma esimeses autobiograafias «Esimene inimene».

«Põhjus, miks ma paljastasin oma näo ja elan avalikku elu, on see, et see on minu ja mu poja kindlustus. Mida avalikum ma olen, seda rohkem saan olla vaba.»

Viimase ülikooliaasta jooksul pöördus Putini poole võõras mees, kes küsis, kas nad võiksid rääkida «potentsiaalsest karjäärist». See oli Putini lapsepõlveunistuse täitumine ning sellele järgnenud viis aastat spioonikoolitusi kujundasid tema isiksust tulevaseks karjääriks.

Noor Vladimir Putin.
Noor Vladimir Putin. Foto: Russian Archives/ZUMAPRESS.com

«Ta sai õpitud tehnikatest nii võimsaks... Ma tean ka neid tehnikaid. Kuid siis hakkas ta [Putin] seda moraalse kasu vastu kasutama,» rääkis Aliia.

Aliia lisab: «Pärast kommunismi pole midagi muutunud. Öeldakse, et külm sõda on lõppenud, kuid tegelikult see ikka veel käib. Ta manipuleerib kogu maailmaga, öeldes, et kui nad teda ei kuula, alustab ta tuumasõda. See on kõige lihtsam väljapressimine.»

KGB strateegiaid kaasas kandes pole Putini maailma vallutamise plaanid ja manipuleerimise meisterlik kasutamine kunagi jäänud märkamatuks. Tema sama halastamatu spioonitehnika on püsinud, kui ta on püüdnud juba aastaid säilitada oma raudse rusikaga valitsemist ja teeb seda ka praegu, Venemaa kõige ebastabiilsemal ajal.

«See on agentide DNAs,» ütles Aliia.

Kaksikelu ja kuvandi loomine – mida õpetatakse Venemaa Föderatsiooni Föderaalses Julgeolekuteenistuses (FSB)?

Aliia räägib, et sõjaakadeemias õpetati neile, kuidas elada kaksikelu ja luua endale nii vankumatu kuvand, et inimesed usuksid seda sada protsenti.

«Olete näinud ju fotosid poolalasti härra Putinist, kes ratsutab hobusega, sukeldub ookeani põhja, tulistab eri tüüpi relvadest ja käitub nagu superkangelane.»

«See on James Bondiga nii sarnane kuvand. Venemaal tahab iga mees olla nagu James Bond,» tõmbab Aliia paralleele.

«Nii keskendus Putin aastaid enda tugeva kaubamärgi loomisele eesmärgiga, et kõik inimesed teda kummardaksid. Ja see on ka üks supereriagendi tehnikatest,» lisas endine naisspioon.

Tüdruk, kes kasvatati üles «suurema eesmärgi» nimel

Aliia sündis 1985. aastal Nõukogude Liidus uhkesse perre: tema isa on või oli (info tema perekonna kohta on salastatud – toim) teise maailmasõja kangelane. Nii kasvatati Aliiat «suurema eesmärgi nimel».

«See on peaaegu nagu sõtta minemine ja kangelasena suremine – nii ma tundsin.»

Noorest east peale treenis isa teda vaimselt ja füüsiliselt tulevaseks rolliks luureteenistuses, öeldes talle: «Tütar, sa pead olema tugev nagu sõdur.»

«Ma ei saanud tol hetkel aru, mis toimub – olin liiga noor,» ütles Aliia.

18-aastaselt saadeti ta KGB sõjaväeakadeemiasse, mis oli ette nähtud ainult kõrgete ametnike poegadele ja tütardele. Ta õppis samas programmis, mille Putin lõpetas 1975. aastal.

Aliia valiti koos teise nelja tüdrukuga füüsiliste tingimuste, välimuse ja intelligentsuse põhjal 350 kandidaadist välja salajase treeningprogrammi jaoks.

«See kõik puudutab psühholoogiat, neurolingvistilist programmeerimist, aju toimimist, ja sinna juurde kuuluvad ka seksitehnikad.»

Seal õppis Aliia võrgutamise, mõjutamise ja manipuleerimise kunsti, sealhulgas seda, kuidas sihtmärgile huvi pakkuda, ta endast justkui sõltuvaks teha ja seejärel «programmeerida» teist tegema, mida tahad.

«Nii et see kõik puudutab psühholoogiat, neurolingvistilist programmeerimist, aju toimimist, ja sinna juurde kuuluvad ka seksitehnikad,» ütles ta.

38-aastane endine Vene spioon on Vene luure akadeemias omandanud oskused pööranud äriideeks. Nüüd on võimalik osa saada tema kursusest, kus ta õpetab tehnikaid meeste võrgutamiseks.
38-aastane endine Vene spioon on Vene luure akadeemias omandanud oskused pööranud äriideeks. Nüüd on võimalik osa saada tema kursusest, kus ta õpetab tehnikaid meeste võrgutamiseks. Foto: Caters News Agency/Caters News Agency

«Kui olete üles kasvanud patriootlikus kommunistlikus riigis, olete valmis ohverdama oma elu ja keha.»

Ootamatu pööre

Kuid asjad võtsid pöörde, kui kõrge ametnik teda vägistas, kuritarvitas ja ahistas.

«Ma ei saanud öelda ei, ma ei saanud midagi teha,» räägib Aliia.

Pärast seda, kui ta mehe lähenemiskatsed tagasi lükkas, saadeti ta missioonile, kus teda seati kättemaksuhimus üliohtlikusse olukorda.

«Emana ma ei tahtnud selle jamaga enam tegeleda. Puhastasin end sellest ajupesusüsteemist täielikult.»

Kui Aliia oli kätte saadud, peksti teda rängalt, enne kui jõugu juht ta päästis ja aitas tal Venemaalt põgeneda. «Ta teadis, et mu elu päästes ohverdab ta enda oma,» ütles naine.

Uus algus

Autoritaarsest riigist põgenemine kulges konarlikult. Talle saadeti järele spioone, kelle eest Aliia varjus Türgis, Šveitsis, Kreekas, Prantsusmaal ja Itaalias. Teda ahistanud mees tapeti ja lõpuks tegi Vene riik kogu jõugule lõpu.

FSB üritas teda sundida jätkama tööd agendina, leides ta üles isegi Kreekast ning ähvardades talt ära võtta aastase poja.

«Paljud venelased ei saa tegelikult toimuvast aru, eriti vanemad inimesed. Nad ei tea, kuidas pääseda juurde mitteriiklikule meediale, kasutada VPNi ega rääkida inglise keelt. Nad teavad ainult seda, mis on kirjutatud vene keeles, kuid see on täielik jama.»

«Emana ei tahtnud ma selle jamaga enam tegeleda. Puhastasin end sellest ajupesusüsteemist täielikult,» rääkis ta.

Siis alustas ta oma uut elu.

Aliia Roza elab nüüd Los Angeleses USAs ning töötab motivatsioonikõneleja, koolitaja, telesaatejuhi, produtsendi, näitleja ja suunamudijana.
Aliia Roza elab nüüd Los Angeleses USAs ning töötab motivatsioonikõneleja, koolitaja, telesaatejuhi, produtsendi, näitleja ja suunamudijana. Foto: Joe Seer/Shutterstock

Aliia kolis Londonisse ja hakkas imbuma kuulsuste ja eksklusiivsetesse ringkondadesse, suheldes kuningliku perekonna liikmete ja moetähtedega.

Praegu elab ta Los Angeleses koos oma teismelise pojaga ning tema sotsiaalmeediakontodelt vaatavad vastu uhked pildid, kuidas ta särab punasel vaibal, ümbritsetud kuulsatest nägudest.

«Põhjus, miks ma paljastasin oma näo ja elan avalikku elu, on see, et see on minu ja mu poja kindlustus. Mida avalikum ma olen, seda rohkem saan olla vaba,» selgitab Aliia.

«Jumal tänatud, pärast 20 aastat võin olla vaba.»

KGB võtted üllate eesmärkide nimel

Endine spioon kinnitab, et KGBs ja hiljem FSBs õpetatud võtteid on võimalik kasutada ka üllate eesmärkide nimel. Hoolimata sellest, et Aliia elab praegu luksuslikku elu, tahab ta aidata venelastel mõista, mis Ukraina sõjas tegelikult toimub.

«Ma ei nõustu sõjaga. Hakkasin sõja teemal sõna võtma, sest mind koolitati ja kasvatati inimesi kaitsma.»

«Paljud venelased ei saa tegelikult toimuvast aru, eriti vanemad inimesed. Nad ei tea, kuidas pääseda juurde mitteriiklikule meediale, kasutada VPNi ega rääkida inglise keelt. Nad teavad ainult seda, mis on kirjutatud vene keeles, kuid see on täielik jama,» ütles ta.

«Teadmised on teie peamine relv... seepärast on propaganda üks suurepärastest ja võimsatest salatehnikatest. [Spioonagentuurid] ei tahaks kunagi, et nad oleksid avalikud või läbipaistvad, sest see tähendab automaatset võimu kaotust.»

Aliiat väärkoheldi ja ahistati ning ta oli pikalt meeste võimu all. Seepärast tunneb ta, et tema missioon ja ülesanne on oma teadmisi naistega jagada.

Ta lisas: «Seisan rahu eest ja see on minu valik. Ma valisin vabaduse ja valisin elu.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles