VÄRSKE UURING Inimese organismis leidub ohtlikke kemikaale, mis pärinevad meie igapäevaselt kasutatavatest asjadest (1)

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Prrrettty/Shutterstock

Teadlased hoiatavad, et inimese organismist on leitud toksilisi aineid, mis pärinevad meie igapäevaselt kasutatavatest asjadest.

Ameerika Ühendriikides tehtud uuringus analüüsiti 50 ema rinnapiima, millest leiti 25 tehislikku kemikaali, mida nimetatakse broomitud leegiaeglustiteks. Need on aga imikutele ohtlikud.

Broomitud leegiaeglustid ehk difenüüleetrid (BFR) on inimese loodud sünteetilised kemikaalid, mida leidub plastides, et raskendada nende süttimist.

Selliseid plaste on kasutatud mitmesugustes tarbetoodetes. Alates 1970ndatest on neid laialdaselt kasutatud leegiaeglustitena elektroonikas. BFRid vabanevad toodetest, kui näiteks televiisor või arvuti kuumeneb või kui toode laguneb. Mõned kemikaalide vanemad variandid keelati turul 1970. aastatel, kuna need olid liiga mürgised, kuid uuemad versioonid on hakanud toodetesse tagasi tulema, tekitades teadlastele muret.

Leegiaeglustid vabanevad toodetest, kui näiteks televiisor või arvuti kuumeneb või kui toode laguneb.

Erika Schreder organisatsioonist Toxic-Free Future võttis sel teemal sõna: «Mõned reguleerivad asutused nii Euroopa Liidus kui ka USAs osariigi tasandil on hakanud piirama leegiaeglustite kasutamist elektroonikas.»

«Samal ajal aga nende ühendite tootmine ja kasutamine jätkub. Tõenäoliselt mõjutavad need laste tervist seni, kuni valitsused nõuavad ettevõtetelt nende kasutamise lõpetamist ja ohutumatele lahendustele üleminekut,» lisas Schreder.

Kuna leegiaeglustid on looduses väga püsivad ja akumuleeruvad bioloogilistes organismides, on tõstatatud küsimus, kas need peaks millegagi asendama. Praegu ollakse rohkem mures kui kunagi varem, kuna on leitud, et neid mürgiseid kemikaale leidub ka laste mänguasjades. Aja jooksul võivad need tekitada terviseprobleeme ja erinevaid häireid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles