ETTEVAATUST Seda tüüpi vanemad kahjustavad oma lapsi kõige rohkem

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Peaaegu mitte ükski lapsevanem ei kahjusta oma lapsi meelega. Ilmselgelt tahad sa aidata oma lapsi nii palju kui võimalik, kuid ega sa neid liiga palju aita? Parim viis õppida on enda kogemuse kaudu ja seda ei saa laps teha, kui ema-isa talle pidevalt kuklasse hingavad.

Lastekasvatusspetsialist Julie Lythcott-Haims usub, et nn helikoptervanemad ei tee lastele head. «Me tahame neid nii väga aidata, juhatades neid ühest elu verstapostist teiseni ja kaitstes neid ebaõnnestumiste ja valu eest. Kuid liigne abistamine tekitab kahju,» kirjutab ta. «See võib jätta noored täiskasvanud ilma oskustest, tahtejõust ja iseloomust, mida on vaja, et tunda iseennast ja kujundada oma elu.»

Kui lapsevanem on oma laste eluga liiga palju seotud ja hoolitseb iga probleemi või väljakutse eest, millega nad silmitsi seisavad, siis röövib ta neilt võimaluse õppida, kes nad sisimas on, kuidas probleeme lahendada ning täiskasvanuna maailmas ja elus orienteeruda. Ja kui nad on lõpuks eraldi elavad täiskasvanud, ei oska nad midagi teha, mistõttu tunnevad nad ärevust ja süümepiinu.

Vanemad saavad õpetada oma lastele iseseisvust, võimaldades neil olla iseenda eestkõnelejad ja andes neile eluks vajaminevaid oskusi. Samuti vajavad nad piisavalt ruumi, et neid oskusi harjutada ja oma vigadest õppida ning taastuda. Ebaõnnestumine ei ole maailma lõpp – see käib õppimise juurde, kirjutab Your Tango.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles