Viljandi Folgist Coachellani Glitter, läbipaistev kleit, militaarkombekas või hoopis viisud – mida kanda festivalidel?

Festivalilised Coachellal. Foto: Amy Harris/AP
Christin Krass
, Suvereporter
Copy

Muusikafestivalid meelitavad inimesi üle kogu maailma kuulama oma lemmikartiste ja saama osa mõnusast melust, mis ühe korraliku festivaliga alati kaasas käib. Lisaks meelelahutuse poolele on festivalid kohad, kus inimesed saavad näidata oma ägedamaid riietumisstiile. Mõnel festivalil on tekkinud ka nii-öelda kindel dresscode, millest inimesed riietuse valikul lähtuvad.

Coachella muusikafestival – glitter, kauboisaapad ja punupatsid

Üks maailma tuntumaid muusikafestivale nii oma ulatusliku programmi kui üldise riietumisstiili poolest on igal aprillil Ameerika Ühendriikides peetav Coachella.

1999. aastal alguse saanud muusikafestival Coachella orus Californias oli algul mõeldud olema Woodstocki festivali vastand: erinevalt maailma kuulsaimast hipifestivalist, mille juurde käisid psühhedeelikumid ja muud meelemürgid, pidi Coachella olema rahulik, taskukohane ja viisakate muusikafännidega nišifestival. Nüüd, 24 aastat hiljem on sellest saanud üks maailma menukamaid festivale, mille pileti hind on tõusnud mõnekümnest eurost 500ni ning mis on moemaailmas iga-aastane kauaoodatud suursündmus, sest just sellelt festivalilt on alguse saanud paljud üle ilma tuntud trendid ja moesuunad.

Festivalilised Coachellal.
Festivalilised Coachellal. Foto: Amy Harris/AP

Coachellal pole mingi üllatus märgata maailmakuulsaid staare teiste külastajatega koos festivali nautimas. Nii on fännid näinud Justin Bieberit Billie Eilishile esireas kaasa elamas, Shawn Mendest ja Camilla Cabellot üksteise käevangus kontserti nautimas ja paljusid teisi. Just Coachella külastajad on need, kes riietustega kaugeltki mitte tagasi ei hoia ning loovad niiviisi oma julge ja ebatavalise välimusega uusi trende, mis ajapikku imbuvad moetsüklisse.

«Coachellast ja üldse festivalidest on saanud millenniumide uus moenädal. See on vahetu keskkond, kus kõigilt oodatakse piiride eiramist, julget eksperimenteerimist ja lõbutsemist.»

Coachella külastajad.
Coachella külastajad. Foto: Tim Remer/Shutterstock

Moebrändi Revolve kaasasutaja Michael Mente võrdles muusikafestivali isegi New Yorgi moenädalaga. 2017. aastal riietas Revolve Coachellale minekuks 416 suunamudijat. Selle jaoks broneeriti terve hotell ning avati festivalikülastajatele pood, kus nad said pilte teha ja neid veebi postitada – tulemuseks oli 4,4 miljardit kuvamist sotsiaalmeedias.

«Coachellast ja üldse festivalidest on saanud millenniumide uus moenädal. See on vahetu keskkond, kus kõigilt oodatakse piiride eiramist, julget eksperimenteerimist ja lõbutsemist,» rääkis Mente Forbesile antud intervjuus.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Cosmin Coita/Shutterstock

Milliseid trende on Coachella moemaailma toonud?

2022. aasta Coachellal lähtus supermodell ja moeikoon Kendall Jenner riidevalikul Y2K stiilist ehk teisisõnu 2000. aastate trendidest: punupatsid, baguette-stiilis käekott, nabapluus ja kottis laiad püksid. 2022. aasta aprillis oli ta seda tehes eksperimenteeriv, aasta hiljem võime näha seda stiili igal pool enda ümber.

Muude moesuundade seas on Coachellale väga iseloomulikud sätendavad näomaalingud ja kehakaunistused, läbipaistvad kleidid, kudumikomplektid, heegeldatud bikiinid, sädelevad seelikud, kottis teksased, kauboisaapaid, vestid, maksiseelikud, teksariided ning erksad värvid, mis kõik tulevad California tolmusel kõrbemaastikul esile.

Mis mõtet on kanda midagi sellist, millega ei saa varajaste hommikutundideni enda jalgu villi tantsida?

Burning Man – düstoopiline ja futuristlik omaette maailm

Üldse mitte kaugele liikudes leiame Ameerika Ühendriikidest Nevada kõrbest teise äärmiselt omanäolise muusikafestivali Burning Man. Düstoopilise ja sürreaalse atmosfääriga festival on iga aasta augusti lõpus ja septembri algul toimuv suursündmus, kuhu inimesed kogunevad kokku üheksaks päevaks, et tähistada kunstilist eneseväljendust ja oma kogukonna loomist. Festivali tarbeks rajatakse täiesti omaette linn nimega Black Rock City (eesti keeles Musta Kivi linn), mis oma paigutusega mõjub küll täieikult kaadrina mõnest düstoopilisest filmist: 16-ruutkilomeetrise pindalaga alal on rajatised 240-kraadise kaarena, mille keskele asetatud hiiglaslik puidust mehe kuju pannakse festivali lõpus kulminatsioonina põlema.

Black Rock City, mis mahutab 70 000 inimest, on festivali tarbeks loodud omaette linn.
Black Rock City, mis mahutab 70 000 inimest, on festivali tarbeks loodud omaette linn. Foto: Reuters Photographer/REUTERS

Üritus on tuntud loovuse ja eneseväljenduse, sealhulgas skulptuuride ja muude kunstiinstallatsioonide ning ebatavaliste, kunstist inspireeritud sõidukite ja ehitiste poolest. Burning Mani kultuuri põhiaspekt on igasuguse rahakasutamise vältimine, kusjuures selle asemel osalejad laenavad ja teevad vahetuskaubandust. Sageli seostatakse Burning Mani selle hedonistlikumate elementidega, sealhulgas uimastitarbimise, alastuse ja seksiga. Samuti on kehtestatud ranged reeglid prügi käitlemiseks.

Nevade kõrbes iga aasta aset leidev Burning Mani festival.
Nevade kõrbes iga aasta aset leidev Burning Mani festival. Foto: Andy Barron/AP

Burning Man on aastakümneid andnud inimestele koha oma loovuse ja uuendusmeelsuse vallandamiseks. See väljendub mitmesuguste kostüümide, peakatete, ehete, jalgrataste, telkide, laagrite, kunstiteoste ja muu kujul. Metsik, ekstsentriline, ekstravagantne, ülbe, elegantne, veider, sürreaalne, düstoopiline – need on sõnad, millega Burning Mani kirjeldada.

Piiride igasugune eiramine

Burning Manil ei ole kindlat riietumise nõuet. Põhiprintsiip on: ole julge, katseta ja avasta. Siiski on välja kujunenud Burning Manile omane stiil, mis aitab päeval kuumas ja öösel külmas kõrbes ennast mugavalt tunda: kõrged ebatavalised saapad, hõlstid, sädelevad kimonod, liibuvad uisutajate kostüümid, militaarkombinesoonid, karvased jakid ja muidugi kõikvõimalikud erilised prillid, peakatted ja maskid tolmu eest kaitsmiseks.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: sergey causelove/Shutterstock

Leidub nii minimalistlikke üleni mustas külalisi kui ka täiesti vastandlikke neoonerksates toonides ja õhtul LED-tuledega helendavas riietustes festivalikülastajaid. Samuti on üritusele iseloomulik steampunk'i ehk aurupungi stiil, kus on omavahel põimunud retro- ja futurismi komponendid. Retrokomponent on viktoriaanliku ajastu stilisatsioon, 19. sajandi teise poole imitatsioon, mis on inspireeritud mehaanikast, aurumasinatest ja tööstusest. Futurism seisneb urbanistlikes fantaasiates, näiteks kuidas näeb maailm tulevikus välja: kas meil on kasutusel elektrilised õhusõidukid, aurumasinad? Sellele on iseloomulikud kübarad, metalsed disainielemendid, pintsakud, suured metallist prillid, saapad jne.

Steampunk stiil.
Steampunk stiil. Foto: Kent Johansson/Shutterstock

Kodumaine vaba ja vahva Viljandi folk

Kodumaal on meie üheks menukamaks festivaliks kindlasti iga-aastane Viljandi folk, mis meelitab idüllilisse Viljandisse tuhandeid inimesi. Folk on meeldivalt sõbraliku ja vabameelse tunnetusega kogu pere festival, mis tähistab tänavu 30 aasta juubelit! Ei pea olema ilmtingimata rahvamuusika austaja, et end folgil hästi tunda. Mitmel laval toimuvad muusikažanrite vahel vabas voolamises olevad etteasted, nende hulgas on vabalava, kus end varem kirja pannud muusikud saavad ennast tõelise staarina tunda.

31.07.2022. Viljandi folk. Folgilised. Viljandi pärimusmuusika festival.
31.07.2022. Viljandi folk. Folgilised. Viljandi pärimusmuusika festival. Foto: ELMO RIIG/Sakala

Viljandi folk on tuntud ka oma iseloomuliku riietumisstiili poolest. Jällegi, siin ei ole üht kindlat tunnust, kuid folgilised kipuvad oma riietumisvalikutes olema pigem vabameelsed, boheemlaslikud, maalähedased ja mugavad. Mis mõtet on kanda midagi sellist, millega ei saa varajaste hommikutundideni enda jalgu villi tantsida?

Linasest riided, värvilised mustrid, rahvariided, kleidikesed, kaabud ja kübarad, murumütsid, sukad ja pastlad, soliidsed kingad ja sonid, pontšod – kõik need on iseloomulikud ühele korralikule folgipeole. Peamine, et oleks mugav!

29.07.2022. Viljandi pärimusmuusika festival. Folgilised.
29.07.2022. Viljandi pärimusmuusika festival. Folgilised. Foto: ELMO RIIG/Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles