VII END KURSSI Need toidud aitavad ära hoida rinnavähki

Joonas-Hendrik Mägi
, suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Rinnavähk on salakaval ja ebameeldiv haigus, mis kimbutab tihti väga tervisliku eluviisiga inimesi. Tuleks aga vältida pahesid, mis karmi haigust tekitada võivad ja samas oleks mõistlik kurja häda ka ennetada. Nimelt leidub väidetavalt toite, mis rinnavähki peletada võivad. 

Rohelised köögiviljad

Rohelistes köögiviljades on karotenoidseid antioksüdante. Uuringud on näidanud, et mida rohkem sellist laadi antioksüdante veres leidub, seda väiksem on rinnavähi risk. Samuti sisaldavad rohelised köögiviljad B-vitamiini, mis samuti kaitseb uuringute kohaselt rinnavähi eest. 

Marjad

Regulaarne marjade söömine võib vähendada erinevate vähivormide riski. Nimelt eriti rinnavähi, sest marjades sisalduvad antioksüdandid, sealhulgas flavonoidid ja antotsüaniinid, kaitsevad nii rakukahjustuste kui ka vähirakkude arengu ja leviku eest. Flavonoidid ja antotsüaniinid on antioksüdandid, mida leidub väga erinevates taimedes. Paljud sellised taimed on söödavad ja satuvad inimese toidulauale märkamatult. 

Oad

Oad on täis kiudaineid, vitamiine ja mineraale. kõrge kiudainesisaldus võib aga omakorda kaitsta rinnavähi eest. Uuringus, kus osales 4706 naist, näitas, et suur ubade tarbimine vähendas rinnavähi riski kuni 20%. Lisaks osales uuringus 1260 Nigeeria naist. Nendel, kes tarbisid kõige rohkem ube oli kuni 28% väiksem rinnavähi risk võrreldes nendega, kes tarbisid kõige vähem.

Allikas: healthline

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles