MAAILMAREKORD Üheksa eestlast kõndisid Tallinnast Pariisi

Lisatud videolugu
Mania Grandiosa üheksa vaprat modelli viiepäevasel rännakul eestlaste loodud maailma pikimal moelaval. Foto: Taavi Sepp
Copy

4. juulil sai alguse üks imelisemaid maailmarekordeid, mille riigina endale napsanud oleme: maailma pikim moelava ehk teisisõnu «Mania Grandiosa. Tallinnast Pariisi». Üheksa modelli asusid Tallinna lennujaamast rännakule läbi Eesti külade ja mõisate ning jõudsid viis päeva hiljem Kadrina külje all asuvasse Pariisi külla. Postimees käis osa retke modellidega kaasas, vaata lähemalt videost!

Kui purustada maailmarekord, siis juba uhkelt! Siiani hoidis pikima moelava rekordit 3,2 kilomeetrit pikk catwalk Hongkongis, ent Hiina lavalauad kahvatuvad värske Eesti moeprojekti kõrval silmanähtavalt: Tallinna lennujaamast Pariisi külla viiv teekond on üle saja kilomeetri pikk.

«Mania Grandiosa» esimene peatuspunkt Maardus. Esimese aktsioonina leidis aset kohalike minimisside show. 
«Mania Grandiosa» esimene peatuspunkt Maardus. Esimese aktsioonina leidis aset kohalike minimisside show. Foto: Taavi Sepp

Kunstnike duo, kes teeb vaid maailma suurimaid asju

Revolutsioonilise moeprojekti taga on disainerid Lisette Sivard ja Karl Joonas Alamaa, kellele sähvatas pähe mõte luua maailma pikim moelava poolteist aastat tagasi. Möödunud aastal valmistasid Sivard ja Alamaa kangajääkidest hiiglasliku vikerkaarelipu, mille õmblemise käigus sai naljatletud, et edaspidi teeb kunstnike duo vaid maailma suurimaid asju. Alguses nalja pakkunud idee hakkas ilmet võtma, kui moeloojad avastasid, et Lääne-Virumaal asub Pariisi-nimeline külake. Sealt arenes mõte hoogsalt edasi ning juba aasta hiljem asusid modellid maailma pikimale moelavale, seljas Sivardi ja Alamaa disainitud fuksiaroosad rõivad.

Lisette Sivard ja Karl Joonas Alamaa.
Lisette Sivard ja Karl Joonas Alamaa. Foto: Taavi Sepp

Tallinnast Pariisi jõuab hea tahtmise korral ka jalgsi

Üheksa vapra modelli teekond sai alguse Tallinna lennujaamast, kus iga modell lunastas endale pileti Pariisi. Järgnevad viis päeva lookles moelava läbi eri Põhja-Eesti paikade, millest kümnes leidis aset spetsiaalselt «Mania Grandiosa» jaoks loodud moeaktsioon. Viimaste loomisesse olid kaasatud kohalikud kogukonnad, minimissidest kirikutöötajateni. Modellid peatusid teekonna käigus näiteks Paasiku koertemõisas, Jõelähtme kirikus ja Nelijärve ääres.

Ühena modellidest üles astunud Anne Vetik avaldas, et moelava läbides oli eriti põnev jälgida mööduvate inimeste reaktsioone. Juba esimeses vaheetapis selgus, et kuna möödujad igapäevaselt moega kokku ei puutu, on nende emotsioonid ootamatult fuksiaroosades riietes inimeste gruppi tänaval kõndimas nähes vastakad. «Lasnamäel läks üks proua isegi närvi,» sõnas Vetik. «See-eest lapsed Maardus arvasid, et me oleme päkapikud, ja üritasid meid mängupüstolitest maha lasta,» lisas Anne naljatledes.

Puudus visuaalne virvarr, mis tavaliselt moe kõrval käib

Kui mõelda klassikalise moelava peale, kerkib kodumaise roheluse asemel silme ette mõni eredalt valgustatud siseruum. Piret Pupparti sõnul algatas viiepäevane teekond temas mõtteprotsessi, mis linnakeskkonnas kiirelt ühest kohast teise lipates tekkida ei jõua. «Kui ei ole visuaalset virvarri, mis muidu moega kaasas käib, saame me rohkem keskenduda oma kehale,» rääkis Puppart. «Tegelikult võime ju täiesti vabalt kõndida kümme kilomeetrit ka linnas, kuid see visuaalne paljusus, mis meid linnakeskkonnas ümbritseb, jätab meid enda peale mõtlemast,» selgitas naine. «Mania Grandiosa» viiepäevane rännak andis suurepärase võimaluse põhjalikumalt enda peale mõelda.

Tunnustatud õppejõud ja moekunstnik Piret Puppart on üks üheksast modellist, kes võttis ette sisekaemusliku viiepäevase rännaku.
Tunnustatud õppejõud ja moekunstnik Piret Puppart on üks üheksast modellist, kes võttis ette sisekaemusliku viiepäevase rännaku. Foto: Taavi Sepp

Grande finale Pariisi küla ratsamaneežis

Viiendal päeval jõudis matkasellide rännak finišisse ning moepublik võttis Pariisi külla saabuvad modellid rõõmuhõisete saatel vastu. Lääne-Virumaal asuvas külakeses oli olemas kõik selleks, et tekitada sealviibijatele prantsuspärast hõngu: barettides muusikud, fotoseina juures asetsev pisike Eiffeli torn ja taustal mängivad muusikapalad, mida võiks sama hästi kuulda mõnel Pariisi tänaval hommikukohvi juues.

Lõpp-peatuses publikule kommentaare jagades sõnas modell Edgar Vunš, et talle kujunes viiepäevane teekond mitmel viisil märgiliseks. «Esimesel õhtul peatusime Jõelähtme kirikus, kus mulle jõudis kohale, et selles projektis on ka hästi palju palverännaku elemente,» avaldas Vunš. Mehe sõnul oli veel üllatav tähelepanek, et iga päev paar-kolmkümmend kilomeetrit läbides läheb umbes seitsmendal kilomeetril pea mõtetest tühjaks. Modellidel õnnestus rännakul saavutada justkui meditatiivne seisund, mille käigus märkasid nad paremini end ümbritsevat loodust ja iseennast. Ja mis oleks mõnusam, kui veeta viis suvepäeva kodumaises roheluses, kandes esimeste seas andekate disainerite uusimat kollektsiooni ning püstitades sealjuures maailmarekordit!

«Mania Grandiosa» teekond. Viie päeva jooksul toimus arvukalt aktsioone erinevates Põhja-Eesti asukohtades.
«Mania Grandiosa» teekond. Viie päeva jooksul toimus arvukalt aktsioone erinevates Põhja-Eesti asukohtades. Foto: Karl Joonas Alamaa/Lisette Sivard

Loominguline kooslus, kelle peale saab loota

Kirglikumad moefännid teavad, et «Mania Grandiosa. Tallinnast Pariisi» pole kaugeltki esimene Lisette Sivardi ja Karl Joonas Alamaa ühisprojekt. Möödunud aastal küttis nende ja Andreas Kübara koostöös valminud moekollektsioon «Only Basic» kirgi Tallinn Fashion Weekil, kus võitis mitmete moegurmaanide südame. Seda, milliseid krutskitega maailmarekordeid noored moeloojad tulevikus püstitavad, näitab aeg, kuid igatahes tasub neil silm peal hoida.

Kavand fuksiaroosadest rõivastest.
Kavand fuksiaroosadest rõivastest. Foto: Karl Joonas Alamaa/Lisette Sivard
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles