3 põhjust, miks küüntele valged laigud tekivad

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Leukonüühia – see on meditsiiniline nimetus küünte pigmentatsiooni muutusele, mis avaldub valgete laikudena. Leukonüühia võib mõjutada ühte või mitut küünt, jäljed võivad olla väikesed või hõivata suure osa küüneplaadist, mis pole iseenesest ohtlik. Kuid mis seda põhjustab?

Põhjus nr 1: vigastus küüneplaadil

Kui su sõrmed saavad muljumisi või jäävad kuskile vahele, võid kindel olla, et küüne alla tekib kahjustus, mis avaldub valge laiguna. 

Mida teha: lase küünel lihtsalt kasvada ja paraneda.

Põhjus nr 2: seeninfektsioon

Valged laigud võivad küüntele tekkida seeninfektsiooni tõttu. Kuidas aru saada, et tegu pole küünevigastusega vaid infektsiooniga? See on lihtne: seen põhjustab ka küünte paksenemist ja kollasust.

Mida teha: mine arsti juurde – tõenäoliselt määrab ta sulle seenevastased ravimid. Seejärel tasub olla kannatlik – küüned saavad mõne kuu pärast oma esialgse välimuse tagasi.

Põhjus nr 3: mineraalide puudus

Mõned eksperdid usuvad, et leukonüühia areneb kaltsiumi ja tsingi puudumise tõttu. «Küüneplaat koosneb erinevatest toitainetest ja seetõttu võib nende ainete puudus avalduda sellisel kujul,» ütles dermatoloog Michelle Green.

Mida teha: kõigepealt mine arsti juurde ja lase kindlaks teha, kas tegemist on tõesti mineraalide puudusega. Ära hakka ise endale diagnoosi panema!

Pöörake tähelepanu ka muudele sümptomitele: madal kaltsiumitase võib põhjustada naha kuivust, hapraid küüsi, lihasspasme ja mäluprobleeme, samas kui tsingipuuduse sümptomid on juuste väljalangemine, sagedased külmetushaigused, söögiisu vähenemine, haavade aeglane paranemine ja ärrituvus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles