ARST HOIATAB Kõrvade puhastamine vatitikkudega põhjustab tõsist häda

Joonas-Hendrik Mägi
, suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Vatitikud on ühed enim levinud vahendid kõrvade puhastamiseks. Ometi peitub aga sedasorti rutiini taga palju ohte, mida peaksid kindlasti teadma. 

Leidub ohtralt inimesi, kes ei ole pidanud ja suure tõenäosusega ei pea mitte kunagi mustade kõrvade pärast muret tundma, sest kõrvad on lihtsalt kogu aeg puhtad.

Suur osa meist on aga võidelnud terve elu kõrvavaiguga, mis on ebamugav ja võib tekitada seejuures piinlikkust. Väga levinud viis vaiguse kõrva puhastamiseks on vatitikkude kõrva pistmine. Paljud inimesed on juba teadlikud, et vatitikud on ohtlikud, kuid arvatakse, et ohtlikkus seisneb selles, kui sügavale tikk suruda. Tõepoolest on selline tegevus ohtlik, kuid palju kurja võib tekitada ka õigesti vatitiku kasutamine. Ohtlik on vatitikk

Arstide sõnul lükkate te suurema osa vaigust vatitikuga lihtsalt taha poole, mida on ebameeldiv pelgalt ette kujutada. Pika peale hakkab aga vaik õõnsustesse kokku kogunema ja just see probleeme tekitabki. 

Lihtne on meeles pidada, et kõrva ei tohiks toppida midagi küünarnukist väiksemat. Kõik teravad ja pisikesed detailid on ohtlikud. Leidub inimesi, kes puhastavad kõrva juukseklambriga. Ka see on ohtlik. 

Kõrvaga lohakalt ja liialt mugavalt käitumine võib viia eluaegse kõrvakile kahjustuseni. Lisaks võib kõrvakile purunemine olla väljakannatamatult valus.   

Allikas: healthline

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles