SILIKOONBEEBI Ema: «Ma toidan teda rinnaga nagu pärisbeebit» (1)

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: swantsa/Shutterstock

Kas imetamine on tõesti õige...väikese silikoonbeebi jaoks? Kas võltsbeebid väärivad tõelisi mähkmeid? Kas meditsiinieetika kehtib elutute kujukeste puhul? Silikoonbeebidide revolutsioon on veel küll nišivaldkond, kuid arvestades selle kogukonna kiiret kasvu, keerlevad juba praegu tulised debatid eelnevalt mainitud küsimuste üle.

Silikoonbeebid ehk "uuestisündinud" nukud
Silikoonbeebid ehk "uuestisündinud" nukud Foto: Sergio Photone/Shutterstock

«Erinevalt oma sõpradest, kel on väike laps kodus, saan ma oma silikoonbeebi kappi panna ning minna välja reedet nautima» vahendab Cosmopolitan mitme võltsbeebi ema Kiersten Hailey sõnu.

Kiersten ei ole ema mitte inimlastele, vaid hüperrealistlikele võltsbeebidele – täpsemalt «uuestisündinud» nukkudele (inglise k - reborn dolls). Kui võib arvata, et tegu on väikese kogukonnaga, siis vastupidi - hashtag #RebornBaby’l on TikTokis peaaegu u 3 miljardit vaatamist. Nukkude hinnad ulatuvad 130 eurost 1450 euroni, oleneb kas beebi on tavamudel või hoolikalt nokitsetud tõeline kästitöö, kus iga juuksesalk on ükshaaval juurutatud ning mille nahakihid on tehtud sooneliseks ja õhetavaks. Silikoonbeebide kogukonda kuuluvad kümned tuhanded kollektsionäärid ja nukukunstnikud, kellest paljudel on väga aktiivsed omavahelised suhtluskanalid. Kiire uurimise järel selgub, et Facebookis on arvukalt gruppe, kus mõndade liikmetearv küündib 26 tuhandeni!

@cleanereiscriacoes Silicon Baby doll#reborn #beauty #silicone #siliconebaby ♬ a thousand years (lullaby) - christina perri

Uuestisündinud nukkude kogukond pakub õpetusi nukkude loomise ja hooldamise kohta. Mõned nukkudest teevad täpselt samu tegevusi nagu pärisbeebid - söövad, kakavad, magavad lõunaund, nutavad jne. Uuestisündinud nukkude emadel on erinevad põhjused, miks nad peavad silikoonbeebit - alates lõbusatest, meelelahutuslikest motiividest kuni terapeutiliste eesmärkideni.

Paljud inimesed on näidanud selle vastu oma pahameelt — «Poelettidel on piimasegu põud, vastsündinute riiete, beebitoodete ja mähkmete tarnes valitseb puudus, aga teie jätkate nende toodete ostmist nuku jaoks» avaldas üks naine oma nördimust.

Mõned nukkudest teevad täpselt samu tegevusi nagu pärisbeebid — söövad, kakavad, magavad lõunaund, nutavad.

Silikoonbeebide emad mõistavad, et nende nukud pole päris beebid, lihtsalt nende sõnul ei saa teised sellest aru. «Kogukonda on stereotüüpselt peetud vaimsete häiretega inimesteks, kes elavad oma elu, mõeldes, et need nukud on tõelised,» ütleb Jill Elizabeth, 30-aastane Floridas uuestisündinud beebide kunstnik ja kollektsionäär. Tema YouTube'i kanalil My Heart Is in Vermont on rohkem kui 61 000 tellijat.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Erika V. Photography/Shutterstock

«Kui midagi,» ütleb silikoonbeebide ema Kiersten, «siis mõjub nende beebide eest hoolitsemine maandava ja rahuliku tegevusena». «Need viimased aastad on olnud nii traumaatilised ja rasked. Maailm on olnud muutuste keerises - kui ma olin noor, siis toimus 9/11 terrorirünnak, siis nägime tohutut majanduslangust, viimasel ajal Covid-19 pandeemia…Uuestisündinud nukkudega mängimine oma kodus viib justkui tagasi lapsepõlve. Stress kaob ning see on peaaegu nagu naasemine süütumasse ja paremasse aega». Rollimängud võimaldavad tal seda lohutust teistega jagada ja kogukonda luua. «Peaaegu kõik, keda olen uuesti sündinud hobi raames kohanud, olime mingil hetkel oma päriselus kõrvalejäetud,» lisab ta.

@b_rebornofc Baby Lua, custom order 🌙♥️ #rebornartist #reborndoll #siliconebaby #bebeslindos #fy #bonecasreborn #bebereborn #rebornsilicone #viral ♬ original sound - Speed audios

Kiersten toob välja seksistliku aspekti, mis sellega kaasas käib: «Mu abikaasa saab mängida autodega, koguda neid, ehitada legomaju, mängida videomänge jne. Kõik ütlevad, et see on nii lahe. Aga hetkel, kui mina ütlen, et ma mängin nukkudega, siis olen ma koheselt veidrik, kes vajab teist hobi või hoopis päris last».

Ka uuestisündinud nukkude kogukonnas lähevad arvamused lahku. 20-aastane Shallon Lebsack, taassündinud nukkude kunstnik ja ämmaemanduse üliõpilane Saint Josephis, Missouris, keris ühel päeval Facebooki ja talle jäi silma video, kus üks naine imetas silikoonbeebit. Shallon ehmus, kui sai teada, et see ei olnud mitte ainukordne juhus, vaid nuku imetamine rinnaga on päriselt teemas. «Ma olin lihtsalt nagu: Mida kuradit? Ma polnud sellest kunagi oma elus kuulnud.» ütles Shallon.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: swantsa/Shutterstock

Shalloni jaoks ei ole uuestisündinud nukud pelgalt meelelahutuse ja kunstilise väljenduse jaoks – need on vahend varase lapsepõlve traumade töötlemiseks. Kuniks üks pereliige ta 5-aastaselt adopteeris: «Mul polnud tegelikult kindlat inimest, keda emaks nimetada,» ütleb ta. Ta sattus nukkude valmistamise juurde tänu armastusele õudusfilmide ja nende realistlikult veriste rekvisiitide vastu. Mitu aastat tagasi pakkus nõustaja, et uuestisündinud nukk võib abiks olla. «Kuna minu eest ei hoolitsetud, saan ma millegi eest hoolitseda, mis aitab seda ravida,» selgitab Shallon. Lisaks Ossie-nimelise nuku pidamisele müüb ta nüüd Itsy Bitsy Lil Nursery nime all uuestisündinud nukkude loomingut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles