Kõik imetajad suudavad loote arengu ajutiselt peatada

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidupuudus ja stress peatavad loote arengu paljudel loomadel, kuid imetajatel peetakse seda nähtust haruldaseks. Tegelikult suudavad noore embrüo kehvades oludes ootele panna kõik imetajad, näitasid Itaalia Teramo ülikooli arengubioloogid.

Grazyna Ptak kasutas katseloomadena emaseid hiiri, kelle munasarjad olid eemaldatud. Selliste näriliste emakas pole loote vastuvõtuks valmis, embrüo ei suuda pesastuda ning loote areng peatub, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uurija siirdas sellisesse ebasobivasse keskkonda  lamba varased looted. Tavapäraselt lambaloodetel arenguseisakut ei toimu, kuid hiire emakas peatus ka nende arenemine.

Lisaks tegi Ptak katseid ka veiste ja küülikutega, tulemused lubasid arvata, et võime loote arengut pidurdada on olemas kõikidel imetajatel.

«Varases arenguastmes loodete füsioloogia on väga sarnane, tõenäoliselt võib halbades tingimustes seisma jääda kõikide imetajate embrüo arenemine,» selgitas Ptak.

Uurija sõnul esineb sellist arenguseisakut ehk diapausi looduses harva, kuna enamasti on emastel imetajatel piisavalt toitu ja hea elukeskkond.

Loomulikult huvitab arste see, kas diapaus võiks esineda ka inimese arengus. 1990ndatel aastatel uurisid North Carolina teadlased ligi kahesaja raseduse varast kulgu. Selgus, et loode pesastus 6-12 päeva pärast ovulatsiooni.

Ptaki oletuse järgi võib eostamise ajal stressis oleva naise kehas hormoonide tase kõikuda ja emakas ei suuda kohe viljastatud munarakku vastu võtta. Seetõttu peaksid naistearstid seda  arvesse võtma lapse tõenäolist sünnikuupäeva välja arvutades.

Tavapäraselt võetakse raseduse kestuse määramisel aluseks viimase menstruatsiooni esimene päev. Kui loote arengu peatumine esineb sageli, annab selline arvestusviis vale tulemuse ning emaüsas oleval lapsel võidakse diagnoosida kasvupeetus.

Raseduse kestust saab täpsemalt kindlaks teha viljastatud munaraku toodetavate hormoonide abil.

Samas on raske ette kujutada, et kõik rasestuda soovivad naised laseksid iga päev vereproovi võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles