Mis on vanainimese lõhn ja kuidas seda vältida? (1)

Naine
Copy
Äratuntav lõhn võib hakata tekkima juba enne 50-aastaseks saamist
Äratuntav lõhn võib hakata tekkima juba enne 50-aastaseks saamist Foto: Shutterstock

Alustuseks: me ei ole vanainimeste vastu lugupidamatud, kaugel sellest. Kuid vanainimese lõhn on tunnustatud väljend ja see võib tekkida juba 40. eluaasta järel.

See on lõhn, mida keegi endale ei soovi. See on rohtude, vanade raamatute, rõske toa, naha ja kopituse lõhna ning kehalõhnade ja veel mitme komponendi segu. See ei karga ninna, aga tunnete seda, kui vanu inimesi südamest kallistate. 

Mis seda põhjustab?

Üks põhjus, mida inimesed paraku ise kontrollida ei saa, on naha vananemine. See on keemiline protsess. Vananedes oksüdeeruvad nahast erituvad õlid ja rasvhapped kiiremini ning vanema naha antioksüdantide kaitsevõime hakkab halvenema. Kui need liigsed rasvhapped segunevad õhuga, tekib aine nimega nonenaal.

Kuidas seda parandada? 

Tervisliku eluviisiga on võimalik meie kehas toodetava nonenaali kogust mõnevõrra vähendada. Selleks ära suitseta ega tarbi liigselt alkoholi, maga piisavalt, tee mõõdukalt sporti ja jälgi, et toidulaud oleks mitmekesine ja tervislik. 

7 viisi, kuidas vanainimese lõhnast lahti saada

1. Tuuluta tube, värske õhk ei saa olla bakterite ja hallituse kasvulava ning just need tekitavad ebameeldivaid lõhnu.

2. Hoia oma kodu korras ja puhtana.

3. Ära kanna riideid pikka aega, isegi kui ei higista. Pese neid peale iga paari kandmiskorda. 

4. Pese kaks korda päevas hambaid, kasuta hambaniiti ja hoolitse oma proteeside eest, kui neid kannad.

5. Joo palju vett. Vähesel veejoomisel on muu hulgas otsene seos haisva uriiniga, mis veidikenegi lekkides ebameeldivalt ja tugevalt lõhnab.

6. Hoia piinlikku puhtust. Vanainimesed kipuvad keha hügieeni unarusse jätma, aga see on väga halb. Tuleb ennast tihti ja korralikult pesta, mitte higistamine ei tähenda, et nahk oleks puhas. 

7. Kraami kodu. Vanainimestel kipub kogunema tohutus koguses kraami, mis on ladustatud tihedates virnades, riitades ja kuhjades tervesse elamisse. Sorteerige üleliigsed asjad välja, tehke ruumi, koristage ja tuulutage.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles