VIDEO «Kas ma olengi selline must lammas?»

ERKI moe-show kõige põnevamad hetked
Tänavune ERKI moe-show andis tunde, nagu oleks läinud moevaatemängule mõnes Lõuna-Euroopa moemekas. Foto: Mihkel Maripuu
Copy

Laupäeval, 17. juunil toimus iga-aastane ERKI moe-show, mis tõi moehuvilised esmalt Põhjala tehasesse ja seejärel teknoklubisse HALL. Kollektsioone esitles 14 noort moeloojat, kes näitasid erakordselt kõrget taset. Võitjaks krooniti Romet Kaljo kollektsiooniga «Black Sheep».

Selleaastane ERKI moeshow leidis aset kahes formaadis kahes kohas - moeshow catwalk stiilis Põhjala tehases, millele järgnes showcase teknomekas HALL.
Selleaastane ERKI moeshow leidis aset kahes formaadis kahes kohas - moeshow catwalk stiilis Põhjala tehases, millele järgnes showcase teknomekas HALL. Foto: Vladimir Levin

Sel aastal oli moevaatemängul tugev eesti folkloori mõju. Eelžürii hinnangul oli moeetendusele pääsenud kollektsioonides rohkelt originaalsust, eristuvust ja huvitavaid lõikeid. Rahvusvahelisse žüriisse kuulusid tänavu Tanel Veenre, Liisi Eesmaa, Roberta Einer, Martyn Roberts, Annamari Vänskä, Elina Peltonen, Kristin Lepikson, Ženja Fokin, Alvise Bullo, Anthony Brotheridge, Giovanni Ottonello ja Fredrika Erlandsson.

Esikoha pälvis Romet Kaljo kollektsioon «Black sheep». «Ma ei saaks teisiti, et ei ole teinud seda, mida hetkel teen. Pean läbi loomingu ennast avama, et minna edasi,» ütleb Romet Kaljo. Need mõtted, mida Kaljo oma kollektsiooni kirjeldades jagab, on erakordselt sisekaemuslikud. Kaljo tõstatab olulisi küsimusi, seesuguseid, mille tunnevad ära paljud: «Miks ma olen selline? Kas olengi «must lammas»?» Graatsilise, atraktiivse ja elava käekirjaga, on Kaljo valitud värvide, lõigete ja materjalide kombinatsioonid teinud temast huviäratava noore moekunstniku. Võib kindlusega öelda, et see on «mustade lammaste» suurim tugevus.

«Ma ei saaks teisiti, et ei ole teinud seda, mida hetkel teen. Pean läbi loomingu ennast avama, et minna edasi,» ütleb Romet Kaljo, võidukollektsiooni «Black Sheep» autor.

Romet Kaljo võidukollektsioon "Black Sheep"
Romet Kaljo võidukollektsioon "Black Sheep" Foto: Vladimir Levin

Teisena sai tunnustatud Hanna Tiina Pekk kollektsiooniga «Just Married». Kollektsiooni autori sõnul on see pühendatud abiellu astuva pruudi kaitsjatele, nii ei kohta me tema komplektide hulgas klassikalisi pruudirõivaid, vaid rüütellikke, moodsaid teksamaterjali pühitsevaid disaine. Huvitav on, et noor moekunstnik ei ole oma isiklikus elus veel ühtegi pulma väisanud – millest lähtus teema valik? Hanna Tiina Pekki huvitavad pärimuslikud elemendid, pulm on siinkohal raamistav traditsioon. «Põhja-Eesti käised on rahvarõivaste juures suureks lemmikuks, need on minu kollektsioonis esindatud.» «Just Married» on teise kursuse tudengi esimene EKAs loodud kollektsioon, kusjuures eriti ägedaks peab ta tööprotsessi ennast.

«Oleme viiekesi ERKI-l teise kursuse tudengitest ja meie tööprotsess on mingit viisi ühes hingamine. Vahel küsime ööluba, et üheskoos EKAs töötada.»

Esikolmikusse jõudis ka Merily Mikiver kollektsiooniga «Tender Conversations». Tema kollektsioon räägib hapratest emotsioonidest ja keerulistest inimsuhetest. Õrnade kudumite kaudu mõtiskleb Mikiver sõnade raskuse ning hirmu ja stigma üle, mis tihtilugu keerleb depressiooniteemaliste vestluste ümber. Kollektsioon on mõjutatud moekunstniku enda läbielamistest ja mõtetest, nagu pealkirigi viitab, õrnhapratest vestlustest elust enesest. Emotsionaalselt keerulised dialoogid lähedasega, kes tahtis võtta endalt elu, panid Mikiveri tajuma inimese habrast poolt. Kui ta ei teadnud, mis sõnu kasutada, leidis ta oma tunnete väljendamiseks töö tekstiiliga. Viimasel ajal on olnud kunstniku peamiseks temaatikaks just kudumine, mida Mikiver nimetab ka väga terapeutiliseks tegevuseks, põimides enda emotsioone loomingu sisse.

Kui disainer Merily Mikiver ei teadnud, mis sõnu kasutada, leidis ta oma tunnete väljendamiseks töö tekstiiliga. 

Merily Mikiver "Tender conversations"
Merily Mikiver "Tender conversations" Foto: Vladimir Levin

Kollektsioone sai imetleda nii catwalk’​il kui ka showcase’ides (showcase on kardinate või ajutiste seintega osaliselt piiratud ruum või lahter, milles rõivaid näidatakse). Pandeemia ajal tehti algust showcase’idega, mis vaatamata oma ligitõmbavale olemusele on siinmail küllaltki vähe levinud. «EKA prioriteet on tagada, et kunstniku töö saaks vääriliselt vaadeldud,» räägib Piret Puppart, «showcase’i kontseptsioon annab selleks paremad võimalused, olles samaaegselt kuraasikam – eesmärk on rõhutada, et ERKI on provokatsiooni koht.» Kahe väljundi kooslus oli ellu viidud stiilselt ja teadlikult ning tänu lisaks loodud atmosfäärile sai vaataja parema ülevaate moelooja nägemusest.

«EKA prioriteet on tagada, et kunstniku töö saaks vääriliselt vaadeldud,» räägib Piret Puppart, «showcase’i kontseptsioon annab selleks paremad võimalused, olles samaaegselt kuraasikam – eesmärk on rõhutada, et ERKI on provokatsiooni koht.»

Ka publik oli kirev. Laiad teksad, 90ndate peapaelad koos retrostiilis T-särkidega, fuksiaroosa, eri stiilide omavahel kokkusobitamine, cowboy girl'i välimus – kõik see kirjeldab ERKI selleaastase publiku väljapaistvamaid stiile. Kindla peale saab väita, et julge, piire purustav katsetamine on ehk parim viis kirjeldamaks tänavuse aasta moodi. Inimesed on altid piire eirama, vähemalt, mis puudutab moodi. Üks silmapaistev 20ndates ERKI moeetenduse külastaja Theodor, paistab eriti hästi publikust välja: must nokats, mille peal valged päikeseprillid ning all punane peapael, seljas must T-särk kirjaga «I LOVE NY», jalas mustad teksad ning ketsid – tõeline retrolaks, mis omal ajal ei jätnud hiphopimaailmas kedagi külmaks. Ja ei jäta ka tänapäeval. «Enamus minu riideid pärinevad mu ema kapist. Tihti valime just koos emaga riideid ning ema annab mulle oma riietuse osas nõu,» selgitab Theodor, kuidas ta igapäevaselt endale sobiva outfit'i valib.

Vaata videost, mis toimus selleaastasel ERKI moe-show'l, millised olid silmapaistvamad kollektsioonid ning eredamad külalised.

Laupäeval, 17. juunil Noblessneri sadamalinnakus toimunud ERKI Moeshow 2023 võitjaks kuulutati Romet Kaljo kollektsiooniga «Black Sheep». Rahvusvahelisse žüriisse kuulusid Tanel Veenre, Liisi Eesmaa, Roberta Einer, Giovanni Ottonello ja teised kõrgelt hinnatud moeeksperdid nii Eestist kui välismaalt.

Legendaarne moesündmus jõudis vaatajateni traditsiooniliselt Eesti Kunstiakadeemia tudengite koostööl. Sel korral tekitas erilist põnevust 14 disaineri kollektsiooni nägemine kahes täiesti omamoodi asukohas – Põhjala Pruulikojas ja Eesti teknomekas klubis HALL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles