OLE ETTEVAATLIK Need toidud tekitavad paljudele peavalu

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Sagedane peavalu on üks levinumaid terviseprobleeme ja mõnikord võib seda põhjustada ka toit. Osa toite sisaldab koostisaineid, mis võivad tundlikel inimestel peavalu tekitada või süvendada.

Jäätis

On võimalik, et oled äsja sügavkülmast võetud jäätist ampsates tundnud peas ebameeldivat tunnet. See tunne võib põhjustada omakorda peavalu. Kui midagi külma puudutab suulae keskosa, aktiveeruvad teatud närvid, mis vastutavad pea verevoolu kontrollimise eest. Need närvid põhjustavad külmaga kokkupuutel pea veresoonte paisumist, mille tagajärjeks on peavalu. Jäätist võib siiski peavalu kartmata süüa, kuid seda on mõistlik teha aeglaselt.

Kohv

Kohv on üks salakavalamaid jooke, sest regulaarne kofeiini tarbimine võib tekitada sõltuvust. Kofeiini igapäevasest menüüst välja jätmine võib aga põhjustada peavalu. Regulaarsetel kohvitarbijatel võib tekkida hommikukohvi vahele jättes liigne väsimus ja peavaluhoog.

Juust

Peavalu võib tekitada ka juust, kuid see oleneb sellest, millist juustu süüa. Kõik juustud peavalu ei põhjusta. Kaua laagerdunud juustud, nagu parmesan, brie ja cheddar, sisaldavad türamiini, mille mõju veresoontele võib pea valutama ajada.

Šokolaad

Kuigi šokolaadile enamasti ergutavat toimet ei omistata, sisaldab šokolaad, nagu ka kohv, kofeiini. Samal põhjusel võib ka šokolaadi söömisest loobumine põhjustada tugevaid peavalusid. Vältida tasub tarbimise järsku lõpetamist ja soovi korral šokolaadi järk järgult menüüs vähendada.

Liha

Sarnaselt osadele juustudele võib ka liha türamiini sisaldada. Sagedase peavalu all kannatajatel ei soovitata seega salaamit, mortadellat ja peekonit süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles