KAS NÕUSTUD? Ekspert: enne mähkmevahetust tuleks beebilt luba küsida (2)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Vastsündinutel on tavaliselt vaja vahetada mähkmeid iga kahe-kolme tunni järel, mis teeb kokku umbes 8000 mähkmevahetust, kuni nad on valmis potitreeninguks. Austraalia teadlane, pedagoog, autor ja ema Deanne Carson on soovitanud vanematel enne mähkme vahetamist oma beebilt luba küsida. Tema seisukoht on tekitanud arutelu ja kergitanud kulme.

Carson rõhutab, et kui ta vahetab oma lapse mähkmeid, ei oota ta beebilt suulist nõusolekut, kuna imik ei oska veel rääkida. Selle asemel keskendub ta sellele, et käituda lapsega austavalt ja lugeda tema kehakeelt. Tema mõte on anda edasi sõnum: «Ma austan sind kui inimest, ma näen sind ja sa oled tähtis», rõhutades, et lapse keha kuulub lapsele.

Ekspert tahab teha väga selgeks, et kunagi ei tohiks jätta väikelast määrdunud mähkmetesse. Ta soovitab lihtsalt, et vanemad võtaksid hetkeks aega, et laps saaks tunnistada, et tema mähkmeid vahetatakse. Pöörates tähelepanu oma beebidele, nende liigutustele ja näoilmetele, saavad vanemad nende vajadusi ja emotsioone märgata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles