Jaapani teadlased: laboribeebide kasvatamine on võimalik juba 5 aasta pärast (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Jaapani teadlased töötavad projekti kallal, mille eesmärk on hakata juba 2028. aastal laboris imikuid kasvatama. Projekti õnnestudes aitab see saada lapsi viljatutel ja haigustega inimestel ning hoida ära sünnidefekte.

Kyushu ülikooli teadlased kavatsevad toota laboris massiliselt munarakke ja spermat. Ajakirjas Nature avaldatud uuringus kirjeldasid teadlased, et muudavad isaste hiirte naharakud pluripotentseteks tüvirakkudeks, mis võivad areneda erinevat tüüpi rakkudeks või kudedeks.

Seejärel kasvatavad teadlased rakke ravimiga, mis muudab isasnäriliste tüvirakud emasrakkudeks, mis toodavad elujõulisi munarakke. Need munad viljastatakse seejärel vastsündinud isashiirte saamiseks. Kui kõik läheb plaanipäraselt, võib see tehnoloogia vähendada sugukromosoomide või autosoomsete häirete põhjustatud viljatuse mõju ja pakkuda alternatiivi bioloogilise lapse saamiseks, kirjutas Kyushu ülikooli professor Katsuhiko Hayashi.

Varem kasutas meeskond sünteetilist asendusemaduse meetodit, et saada kahest isasest närilisest hiirepoegi. Uue uuringu kohaselt kasvas 630 embrüost seitse elusat hiirepoega. Teadlased usuvad, et see tehnoloogia võib aidata ka inimeste paljunemisele kaasa. «See on väga nutikas strateegia ja oluline samm nii tüvirakkude kui ka reproduktiivbioloogias,» ütles San Francisco ülikooli tüvirakkude ja reproduktiivsuse ekspert Diana Laird. Protsessi saab teoorias korrata ka inimestel.

Hayashi hinnangul kulub viljastamiseks vajalike inimrakkude tootmiseks umbes viis aastat ja katsetamiseks 10–20 aastat, et tagada selle meetodi ohutus kliinikutes kasutamiseks. «Puhtalt tehnoloogiliselt on sellisel teel laste saamine võimalik juba kümne aasta pärast,» rääkis ta Guardianile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles