Koolilõpp ei pea peret pankrotti ajama - siin on kavalused, mis aitavad väikese eelarvega hakkama saada

Moedisainer, näitleja ja kolme lapse ema Karin Rask annab kuldaväärt nõu koolilõpetajatele. Rahakott puuga seljas olema ei pea, oo ei! Foto: Laura Nestor
Kathleen Loss
, ajakirjanik
Copy

Suvi on kohe-kohe käes, mis tähendab, et koolide lõpetamised on ukse ees. Igal suvel kaasneb lõpetamistega peavalu: mida selga panna ja kuidas vältida olukorda, et keegi kannaks sama riietust? Moekunstnik, näitleja ja endanimelise rõivabrändi asutaja Karin Rask jagab nippe, kuidas väikse eelarvega jätkusuutlik ja unikaalne lõpukleit leida.

Ka ilma suure eelarveta on võimalik olla jätkusuutlik

Kui koolilõpetaja juhtub olema enam-vähem samas mõõdus kui tema ema-vanaema või isa-vanaisa, olenevalt lõpetaja soost, oleks armas žest kasutada mõnda nende kleiti või kostüümi, mida on alles hoitud. Nii saab endale igasuguse eelarveta riietuse, mida kellelgi teisel pole, kuid mis on samuti eriline ja tähendusrikas. Veel tasub ära märkida, et rohkem jätkusuutlik ei saakski olla.

Foto: Laura Nestor

«Kui selline võimalus puudub, näiteks pole vanematel ega vanavanematel pidulikke riideid alles või pole mõõdud sobivad, soovitaksin mina, saagides enda kui moekunstniku oksa, vaadata secondhandidesse,» räägib Karin. Kui on hea nina või natukene õnne, leiab naise sõnul suhteliselt väikese eelarvega ka secondhandist ajalooga ja erilisi kostüüme, mille hind jääb enamasti paarikümne euro kanti. «Tallinnas soovitan vaadata Paavli kaltsukasse, aga seal peab käima mitu korda, sest pole kindel, et esimese korraga sobiva riietuse leiab,» sõnab moekunstnik. Ta toob välja muu hulgas Humana Vintage kaupluse, kust on lihtsam sobivat lõpuriietust leida, sest seal on eeltöö osaliselt ära tehtud. Hinnad on küll veidi krõbedamad, aga ka seal on allahindlustega päevad, kus hinnad kukuvad ühe euro peale. «Võib juhtuda, et sinu asi ootab sind seal just ühe euro päeval,» julgustab Karin vahelduseks teise ringi poodidesse kiikama. «See nõuab küll natuke ringi käimist, aga lõpetamiseni on veel aega.»

Foto: Laura Nestor

Suurema eelarve korral tasub vaadata kiirmoest sammu edasi ning hinnata riideeseme pragmaatilisust

Eestis on palju disainereid, kes teevad isikupäraseid ja kõrge kvaliteediga rõivaid. Siis saab vaadata jätkusuutlikkust jällegi teistpidi ja leida riideese, mis on looga ja kõnetab ning mis jääks sinust alles. Kasulik on valida lõpetamiseks riietus, mida saaks kanda ka hiljem. «Kõigi lõpetajatega, kellele ma kleite teen, vaatame kohe alguses, et neid oleks võimalik kanda rohkem kui ühel korral. Oleme valinud värvid, mida sobib ka talvel kanda, ning kandnud hoolt selle eest, et kangad ja lõiked kestaksid.» Moekunstniku sõnul on ka sellised ema ja tütre paare, kes vaatavad, et saaksid lõpetamise järel mõlemad lõpetamise riietust kanda.

Nõuandeid noormeestele

Ülikond on ületamatu

«Ilus kleit on tühiasi leida, poistel on palju raskem,» ütles meie koolilõpetaja peres. Nii see näib, kuna paljud noored pole ülikonna kandmisega harjunud. Kuid koolilõpp on imehea võimalus selle rõivaga tutvust teha – muudab kluti üleöö härraks. Kõik, mis lisab kandjale endale tunnet, et tegu on tähtsa sündmusega, on hea valik.

Pane lips ette, viksi kingad ja säti soeng. Kuid pintsak-püksid võivad olla vabalt kombineeritud, casual-kangast, lips pole kohustuslik (aga on hea võimalus!) ja isegi valge tennis pole mingi patt. Tunnistuse järele võib ka valge särgiga minna, kuid pintsak on väärikam. Suurem osa noorte esimesi ülikondasid valitakse tumedad, mariinsinised või mustad, et saaks kanda ka talvel. Hele on suveks mugavam. Igati sobivad on mõlemad.

Ja ärge võtke sihiks osta oma pojale kalleim, uhkeim ja parim ülikond koolis. Pole suurt vahet, milline see on, sügiseks on see tõenäoliselt väike nii või teisiti.

Tõnis Sarap annab head eeskuju. See töötab alati! Hästi istuv ülikond teeb noormehest hetkega härrasmehe!
Tõnis Sarap annab head eeskuju. See töötab alati! Hästi istuv ülikond teeb noormehest hetkega härrasmehe! Foto: Konstatin Sednev/Postimees
Foto: Laura Nestor

Unustada ei tasu ka eetilisust

Moelooja juurde jõudes võiks pöörata tähelepanu sellele, kust tulevad kangad ja kas need on orgaanilist päritolu, näiteks jälgida, kas puuvill on kasvatatud eetiliselt. «Minu bränd kasutab lisaks orgaanilistele kangastele taaskasutatud materjale. Oleme hankinud erinevatest kohtadest kangajääke ja anname neile uue elu.» Kangajääke kasutades on enamasti maha maetud ka mure, et kellelgi oleks samasugune riideese, sest nendest saab valmistada vaid ühe toote.

Foto: Laura Nestor

Riietus peaks lõpetajat tema tähtsal päeval toetama

Ülimalt oluline on kanda hoolt selle eest, et lõige ja kangas, mis enda lõpetamisele valida, oleksid mugavad ning lõpetajal oleks nendes hea olla. Üks variant on valida juba endale tuttavad ja meeldivad kangad, kuid teisalt võib see maha võtta tähtsale päevale kohast erilisuse momenti. «Lõpetamisel ei tohiks muret tunda selle üle, kas kleit püsib ikka üleval, läheb eest kinni, hakkab sellega külm või palav või on see liiga lühike,» sõnab Karin. «Lõpetamise riietus on mõeldud lõpetajat tema tähtsal päeval toetama.» Karin Rask eriti hullult eksperimenteerida ei soovita, aga kui lõpetajal on soov just seda teha, tasub soetada riietus varakult ja vaadata juba enne lõpetamist, kuidas sellega liikuda on.

Foto: Laura Nestor

Mõttekas on valida mitmeosaline riietus, mis sobib iga ilmaga

Teades Eesti ilma, võib siin juunikuus sadada kas või lund. Lõpetajatel tuleb seega arvestada kõikvõimaliku temperatuuriga. «Kui eelarve lubab, oleme otsustanud mõne lõpetajaga kaheosalise riidekomplekti kasuks, mis sobib hästi Eesti ilma, näiteks kleit ja kimono,» lausub Karin. Kui on väga külm, saab kimono selga panna, aga kui mitte, siis minna ainult kleidiga. Nagu ema lapsepõlves õpetas: võti peitub kihilises riietumises! Mitmeosalise lõpuriietuse kasuks räägib muu hulgas kõnekas tõsiasi, et see leiab tõenäoliselt ka edaspidi kasutust. «Kui meil on näiteks komplektis kimono, pluus ja seelik, on võimalik komplekti igat osa hiljem eraldi kanda.»

Foto: Laura Nestor
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles