80 EUROT TUNNIS ⟩ Arstina töötav Antti paljastab oma palganumbri ja räägib, kuidas sellega ära elab

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Shutterstock

Soomes arstina töötav 33-aastane Antti ütleb, et arsti tööd, riske ja kohustusi tuleb õiglaselt hinnata ja selle järgi ka palka maksta. 

Mees selgitab vastutust sellega, et ükskõik kui palju arstid pingutavad ja endast annavad, vahel tuleb siiski ette, et patsient sureb. 

33-aastane Antti Friman on kuue arstina töötatud aja jooksul olnud ametis kiirabiarstina, psühhiaatriahaiglas, tervisekeskuses, kopsutohtrina ja nii edasi. "Pärast lõpetamist olen üsna palju töökohti vahetanud, osaliselt ka erialase karjääri tõttu. Karjääri alguses töötasin praeguse põhitöö kõrvalt ka valves," selgitas Antti.

Praegu töötab Antti töötervishoiuarstina nii Helsingi riiklikus polikliinikus, kui erapraksises. IltanSanomat uuris mehelt tema palganumbri ja tööaja kohta. "Mu tööaeg põhikohal on esmaspäevast reedeni 8.00-16.00. Lisaks töötan mõned päevad kuus nädalavahetustel eraarstikeskuses üld- ja töötervishoiuarstina. Lisaks teen umbes korra kuus haigla erakorralise meditsiini osakonnas ühe valve, et säilitada oma kiirabiarsti oskuseid ja kvalifikatsiooni." Mees räägib, et nüüd püüab ta iga nädal ühe vaba päeva säilitada, samuti väldib ta nüüd öötööd, mida kooli ajal oli tarvis teha. Tema nädala koormus kokku on keskmiselt 50-55 töötundi. 

Põhipalk on tal 6453 eurot kuus, millele lisanduvad lisatasud. "Minu kõrvaltööst saadav sissetulek on väga erinev. Erapraksise kaudu töötan sisseostetava haigla valvearstina 80 euro tunnipalgaga, see summa on olnud varem ka 90 eurot tunnis. Seda maksti mulle lisaküsimusi esitamata, kuna arstidest oli toona suur põud." 

Mees räägib ka, et teenib praegu vähem, kui oma karjääri algusaastatel. Siis küündis tema palganumber 8000-10 000 euroni, mida maksti ühes väikelinna haiglas. 

Mees jääb mõttesse, kui ajakirjanik palub tal hinnata toimetulekut oma sissetulekuga. "Mu eluasemekulud on kõrged, sinna läheb juba paar tuhat eurot kuus. Me naisega saame aga endale normaalset elu lubada ja majanduslikku survet ei tunne. Mul pole ka kalleid hobisid, parim taastumisviis on looduses viibimine ja suusatamine," lõpetab Antti. 

Tervisearengu Instituudi andmetel oli Eesti arstide keskmine põhitunnipalk oli 2022. aasta märtsis 16,86 eurot. Kõige kõrgem keskmine põhitunnipalk oli eriarstiabiasutustes (20,65 eurot) ja kõige madalam taastusraviasutustes töötavatel arstidel (14,34 eurot). Arstide keskmine brutokuupalk koos kõigi lisatasudega oli 4096 eurot. Arstide brutokuupalk suurenes küll Eesti keskmise palgaga võrreldes vähem, kuid oli endiselt üle kahe korra riigi keskmisest palgast kõrgem. Kuu keskmine põhipalk tõusis keskmisest brutokuupalgast pisut vähem – 6 protsenti. Taastusraviasutustes töötavate arstide kuu keskmine põhipalk aga vähenes 17 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles