HOIA OMA NAHK! ⟩ Sel viisil kaitsed ennast nahavähi, krimpsus näo ja pigmendilaikude eest

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Päikesepõletusega naine
Päikesepõletusega naine Foto: Shutterstock

Päikesest sillerdavad soojad ilmad meelitavad pika pimeduseperioodi üle elanud eestlased õue ennast päikese kätte laadima. 

Päike annab energiat, laeb D-vitamiini varusid ja parandab võluväel tuju. Aga meie suurimale organile, nahale, kipub päike tuntavat kahju tekitama. Nahk on uskumatu - ta jätab meelde kõik kahjustused. Päikese käes liigne kärsatamine maalib nahale soovimatud pigmendilaigud, vajutab sisse sügavad kortsud, laiendab veresooni ja võib põhjustada kasvajaid. 

Päikest karta ei tasu, aga teda tuleks tarbida teadlikult ja vältida pöördumatuid kahjustusi. 

Kuidas enda naha eest hoolt kanda nii, et peeglist ei vaataks vastu kortsuvagudega nägu ja nahavähi ees liigset hirmu ei peaks tundma, selgitab nahahooldustoodete rahvusvaheline koolitaja Evelin Ainomäe

Olenemata sellest, et päike on enamikele meist tõhus energiaallikas ning oluline faktor organismi D-vitamiini tootmises, on päiksel paraku nahale ka negatiivne mõju.

Kurb uudis on see, et nahale kasulikku päevitamist olemas ei ole. Päikest võttes saame hoolitseda selle eest, et tekkiv kahju nahale oleks minimaalne.

Päevitamine on protsess, kus UV-kiirte mõjul hakkab nahk tootma melaniini. Melaniini teke põhjustab naha pindmises kihis päevitunud tooni. Kuid melaniini teke on tunnus naha kahjustamisest, mida nahk tekitab selleks, et kaitsta ennast.

Päike on kõige suurem naha enneaegse vananemise põhjustaja ning tihti ilmnevad naha kahjustused nagu näiteks pigmendilaigud nähtavale alles palju hiljem.

Kas punetav nägu tähendab tulevast kena päevitust?

Et päevitada võimalikult tervislikult, tuleb vältida naha punetust ehk põletust. Sageli on meil ekslik arvamus, et pruuniks ei saa ilma selleta, et nahk õhetaks ja oleks roosakas. See ei ole aga üldse tõsi. Punetus on märk juba tekkinud naha kahjustamisest. Naha pruun toon on seotud melaniini tootmise protsessiga ning see võtab aega. Seega ei maksa oodata, et muutuksime koheselt päevitunuks. Tavaliselt läheb päevituse tekkeks aega minimaalselt 24-48 tundi, et melaniin tekiks ning naha sügavusest pinnale jõuaks.

Päiksekaitse ehk SPF toodetega pikendame naha võimet ennast päikese kahjuliku mõju eest kaitsta. Oluline on päiksekaitse kreemi juures silmas pidada, et ta oleks võimalikult laia kaitsespektriga – et kaitseks nii UVA, UVB kui ka IR kiirte eest. Samuti kaitsevad kaasaegseimad tooted ka lisaks keskkonna kahjuliku mõju ja ka sinise valguse eest. Kui viibite päikse käes enam kui 20 minutit, siis soovitan valida päiksekaitse kreemi, mis on minimaalselt kas SPF30 või SPF50 faktoriga.

Et pakkuda näonahale lisakaitset on kaval kasutada meigitooteid, millel on lisaks veel tugev päiksekaitse faktor. Tegemist on hea võimalusega end argipäeval varustada nii kaitsefaktori, kui ka meigist tulenevalt visuaalselt ühtlase tooniga. Samuti on võimalik SPF-kaitsega meigitooteid kasutada kombinatsioonis traditsiooniliste SPF- toodetega ning nautida nii ideaalset jumet, kui ka mitmekordset kaitset näiteks mõne väliürituse raames.

Niisutamine on ABC

Kuna päevitamine on ka nahka kuivatava mõjuga, siis on oluline nahka tõhusalt nii enne kui pärast päevitust niisutada. See aitab ennetada naha ketendamist ning pikendab ka päevituse kestvust. Ja loomulikult tarbida piisavas koguses vett ka seespidiselt.

Kokkuvõtvalt soovitan nahahoolduse spetsialistina väga hankida endale läheneval päevitushooajal tõhusad ja kvaliteetsed nahahooldustooted, et mitte hiljem võidelda soovimatute tagajärgedega nagu pigmentatsiooni häired, kuivuse kortsud ja ketendav nahk.

Naise toimetaja Triin testis kaht meigitoodet, millel on päikesekaitse sees ja peaksid olema seega mugava inimese lemmikud. 

Babor BB-Cream SPF20. Ma olen väga BB-kreemide usku, mul ei ole vaja midagi eriti peita, aga kellele ei meeldiks eriti klaarid palged. See tuubike hakkab minuga kogu suve kaasas sõitma - seda saab ka kiirelt sõrmedega peale panna, hajub üliühtlaselt ja kestab kauem, kui mu seniproovitud analoogsed tooted. Suure plussina lisan, et telefoniekraan, mis mul muidu meigitud põse vastas määrduma kipub, jääb puhtaks. 

Mugav - kui juba hommikul kreemi panna, siis miks mitte sellist, mis ka jumele lisasära annab.
Mugav - kui juba hommikul kreemi panna, siis miks mitte sellist, mis ka jumele lisasära annab. Foto: Babor Spa Tallinn

Babor Creamy Compact Foundation SPF50 - toitev ja keskmise katvusega kreemjas puuderkreem. Vot see oli toode, mida vaatasin mitu päeva, enne kui proovida julgesin. Pelgasin pisut, et äkki jääb paks kiht, mis sobiks pigem õhtusele peole, kui hommikusele koosolekule minnes, aga vale puha!

Tõeline üllatus jumestuskreemide seas
Tõeline üllatus jumestuskreemide seas Foto: Babor Spa Tallinn

Ma väga loodan, et teised minust julgemad oleksin. Võtsin oma lemmikuima meigisvammi (tootega on meigiseen kaasas ka, aga mu isiklik kiiks) ja see kreem sõna otseses mõttes sulas mu nahka. Kui sõrmega proovides tundus toon liiga tume, siis mingi imenipp muutis näos selle täpselt sobivaks. Ei kuivata, ei pudise, naerukurrukestesse ka ei kogunenud. Väga meeldis, julgen ka edaspidi kompaktsete kreemitoosikeste poole vaadata. P.S. - peegel karbikeses on laitmatu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles