KAS OSKAD ARVATA? ⟩ Mootorsaag leiutati sellel ebameeldival põhjusel (3)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Enamik tänapäeval kasutatavatest esemetest on saanud populaarseks, sest need muudavad elu pisut lihtsamaks. Mis puudutab mootorsaagi, siis ei ole raske arvata, miks see loodi. Tõenäoliselt on sellel midagi pistmist puudega – võib-olla leiutati see, et asendada klassikalist saagi ja muuta mõne tüsedama tüve läbilõikamine kiiremaks. On ju? Vale.

Mootorsaed pärinevad aastast 1785, kui šoti arstid John Aitken ja James Jeffray mõtlesid välja seadme, mis aitaks naistel sünnitada. See tähendab sünnitava naise vaagnapiirkonna õgvendamist, et laps mahuks paremini läbi.

Algul kasutasid arstid protseduuriks jäikasid saage ja nuge, kuid Aitken ja Jeffray lõid peenikese hammastatud lülide ja ketiga tööriista, mis aitas kõhresid ja luid hõlpsamini läbi lõigata. Ilmselt on seda seadet sellest ajast alates palju edasi arendatud, kuid sellest sai kõik alguse.

Hea uudis on aga see, et seda aeglast ja valusat meetodit tänapäeva meditsiinis enam ei kasutata, nii et sa ei pea muretsema, et arst sinu sünnituse ajal kettsae käima tõmbab, vahendab LadBible.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles