KAS NÕUSTUD? Teadlased avaldavad, kes on vanemate lemmiklaps

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Paraku ei saa sa ilmselt kunagi teada, kes on sinu vanemate lemmiklaps, sest nad kinnitavad järjekindlalt, et armastavad kõiki oma lapsi täpselt sama palju. Teadus aga ütleb, et enamikul vanematest on lemmikud. Ja see on suuresti seotud sünnijärjekorraga.

Sotsioloog Katherine Congeri hiljuti taas päevavalgele tulnud uuringus leiti, et 74 protsenti emadest ja 70 protsenti isadest teatasid, et eelistavad üht last. Conger ja tema uurimisrühm küsitlesid 384 õdede-vendade paari nelja aasta jooksul ja küsisid, kuidas nende vanemad nende arvates neid kohtlesid, kas nad tajusid erinevust kohtlemises ja kas erinevus oli positiivne või negatiivne.

Seejärel küsitles uurimisrühm ka nende õdede-vendade vanemate seisukohti. Kuigi vanemad ei öelnud, kumba last nad eelistasid, oletasid Conger ja tema meeskond selle põhjal, kes lastest kõige rohkem erinevust tundsid. «Meie tööhüpotees oli, et esmasündinu on rohkem mõjutatud erinevast kohtlemisest, mis tuleneb tema kui vanema lapse staatusest perekonnas – suurem võim vanuse ja suuruse tõttu, kauem aega koos vanematega,» ütles Conger. Selgus, et nende hüpotees oli täiesti vale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles