OHTLIK ⟩ Põhjus, miks ei tohi beebidele mitte mingil juhul mett anda (2)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

On üks maius, mida ei tohiks mingil juhul alla aastastele lastele anda, ja see on mesi. Seda ei tohi ka segada piimasegusse ega kasutada toidu magustamiseks. Kuid miks ei tohiks imikud mett süüa?

Inimese seedesüsteemis elab mikrobioom – mikroorganismide kogum, mis reguleerib toitumist ja mõjutab paljusid kehafunktsioone. Alla aastaste laste soolestiku bakterid pole piisavalt arenenud, et takistada teatud kahjulikke baktereid. Clostridium botulinum on potentsiaalselt mürgine bakter, mida leidub toores ja töödeldud mees ja see põhjustab beebide botulismi.

Haiguse sümptomid on hirmutavad. Nende hulka kuulub lihaste nõrgenemine, mis põhjustab lapse lonkamist, võimetust liigutada käsi-jalgu ning võimalikku hingamispuudulikkust. Haigusel ei ole siiski pikaajalisi tagajärgi ja ka rasked juhtumid on ravitavad, kirjutab Britannica. Enamik patsiente paraneb kiiresti pärast vastumürgi saamist, kuid parim viis nakkuse vältimiseks on vältida selle põhjustajat: mett. Sama bakter võib olla ka maisisiirupis ja muudes taolistes magustajates, nii et tuleks ka neid vältida.

Imetavad emad ei pea loobuma meest, sest täiskasvanute seedesüsteem saab nende bakterite lõhustamisega hakkama.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles