Kaks halba harjumust, mis muudavad paarisuhte lähedasemaks ja paremaks

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Õnnelik paar
Õnnelik paar Foto: Shutterstock

Zürichi ülikooli uuring paljastab kaks halba harjumust, mis on paarisuhtele kasulikud, kuid nende hinnaks võib olla iseenda tervis.

Väljaandes Personality and Social Psychology Bulletin avaldati uuringu tulemused, mille järgi suurendavad jagatud pahed suhetes intiimsust ja rahulolu.

Uuringus analüüsiti suitsetavate, kodus laisklevate ja sagedasti rämpstoiduga maiustavate paaride mõlema partneri päeviku sissekandeid, et teada saada, kuidas osalejad kirjeldasid oma igapäevaseid kogemusi, käitumist ja sotsiaalset suhtlust.

Teadlased märkasid, et koos suitsetamine ja laisklemine suurendasid suhtes mõnusat olemist ja rahulolutunnet, kuid rämpstoidu söömine ei andnud sama efekti.

Kuigi need harjumused on pikas perspektiivis tervisele väga kahjulikud, avaldasid jagatud halvad harjumused suhetele lühiajalist positiivset mõju.

Tihti kasutatakse stressi maandamiseks või negatiivsete emotsioonide leevendamiseks just suitsetamist, diivanil lösutamist ja näksimist. Lõpuks jõudsid teadlased järeldusele, et paarid on valmis koos ebatervislike harjumuste järgi tegutsema, kuna soovivad oma partneri heaolu parandada. Paarid usuvad, et koos veedetud aeg, mil harrastatakse riskantseid pahesid, vähendab konflikte, suurendab lähedust ja toetust ning parandab ühtekuuluvustunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles