INTERVJUU ⟩ Naised irisevad, mehed jumaldavad – kurvikas tallinlanna Victoria: «Lõpetage oma keha mõnitamine!» (1)

Viktoria Skrõnnik Foto: Marianna Gunja / Konstantin Sednev (kollaaž)
Svetlana Karabut
, Limon.ee vanemtoimetaja
Copy

Millised on naisterahva ideaalmõõdud? 90-60-90? Oo ei! Hoopis 110-90-120 on seksikad parameetrid, millega Eesti modell Victoria Skrõnnik vaatajaid võlub. Aprilli alguses mängis kaunitar pesubrändi BonBon Lingerie reklaamis. Fotod tekitasid tuliseid arutelusid – üllataval kombel kritiseerivad Victoriat just naised julguse eest riietuda lahti figuuriga, mis nende hinnangul pole kaugeltki ideaalne. Mehi tõmbavad isuäratavad vormid aga ligi nagu mesilasi.

Victoria tunnistab kohtudes avameelselt, et ta pole mitte alati oma figuuriga rahul olnud. Tema elus olid kurnavad dieedid ja «need» teksad, mis määrasid, milline tuju saab olema. Loomulikult olid need just number-paar liiga väikesed, kitsad teksad. «Kui ma neisse mahtusin, oli mul suurepärane tuju, kui mitte, muutus kõik tragöödiaks,» meenutab Victoria naeratades.

Püüdes sobituda tavapärase ilu standarditega, võttis Victoria Skrõnnik Itaalia moeagentuuriga koostööd tehes kaalust alla. Ta võttis alla sedavõrd palju ja nii karmide meetoditega, et sattus haiglavoodisse. Jah, pealtnäha ei erinenud ta teistest modellidest, oli isegi suurem, kuid tema kehale mõjus see kui kuritegu. Rasvakihi järsu kadumise tõttu algasid tõsised tervisemured neerudega. Palju valusaid mõtteid käis kaunitaril peast läbi pärast vestlusi arstidega. Kohtuotsus oli karm: lõpetage oma keha mõnitamine või tehakse operatsioon.

Loe ka: Unusta kõhnus! Ideaalmõõdud on rind 110, vöö 90, puus 120

Samast kohast, haiglast, raamaturiiulilt leidis Victoria kliinilise psühholoogi Julia Lapina raamatu «Keha, toit, seks ja ärevus: mis tänapäeva naisele muret teeb». Victoria oli otsustanud enam mitte loodusest antud kehavormide vastu võidelda. Saa kaunitariga lähemalt tuttavaks videos, vestlus on vene keeles. 

Kuid unistusest modellina tööd teha ei pidanud imekaunite näojoontega Victoria sugugi loobuma. Teda näeb nii fotodel kui laval. Sageli nimetatakse Victoria Skrõnnikut pluss-suuruses modelliks. «Eelistangi täna ka ise kurvikas olla. See tähendab vormidega, isuäratava ümarusega modelli,» räägib nüüdseks väga nõutud ja enesekindel modell.

Aeg on nii palju edasi läinud, et Euroopas kutsutakse teadlikult lavale ka lopsakamaid, ebastandardses suuruses kaunitare ja mõju ühiskonnale on silmavähtavalt tervendav – kehahävitajate arv on vähenenud. Pluss-suuruses modellide kõrval teevad seda tööd kehapositiivsusega seotud projektid ja organisatsioonid. Disainerid ja pesutootjad on suurendanud oma skaalasid ja kutsuvad julgemalt lopsakate vormidega tüdrukuid pildistama. Eestiski kaob tasapisi ahistavate ideaalmõõtude 90-60-90 surve. Selliseid modelle on laval üha harvem, kuid muutus toimub siiski aeglasemas tempos kui mujal maailmas.

Victoria Skrõnnik reklaamib aluspesu
Victoria Skrõnnik reklaamib aluspesu Foto: Marianna Gunja

«Turg jääb alati ka klassikale. Ma arvan, et varem oli see teatud häbimärgistamine. Kahjuks pole see lõppenud ka täna. Tavainimesed, ostjad, ei ole veel valmis nägema ajakirjade kaantel sama mõõtu tüdrukuid, nagu nad ise on. Leitakse, et nad peaksid olema haiglaselt kõhnad nagu varem! See on paradoksaalne, kuid see on fakt,» räägib Victoria. Pärast viimast BonBon Lingerie fotosessiooni hakkasid paljud naised Victoriale kirjutama, et neil on ebamugav teda vaadata. Et ta on paks ja kole ja ei tohiks end näidata... 

«On ülimalt tõenäoline, et nad ise on minuga samas suuruses. Aga ma mõistan, mis selle varjus on, ehkki nad ise seda endale ei teadvusta – iseenda mitte vastuvõtmine, halvav enesekriitika ja rahulolematus loomuliku naiseliku iluga. Surve olla ideaalne, mida nad kahjuks kunagi ei saavuta. Iseenda tagasilükkamine on sügav probleem,» selgitab modell talle langenud kriitikatulva.

Mehed seevastu seda arvamust ei jaga. Nad on vaimustuses! «Lõpetage Victoria kutsumine pluss-suuruses modelliks, sest ta on lihtsalt ilus terve naine!» Nii kirjutavad kümned ja kümned mehed sotsiaalvõrgustikes. Jagavad tema pilte ning külvavad kauntari üle siiraste komplimentidega.

Victoria Skrõnnik reklaamib aluspesu
Victoria Skrõnnik reklaamib aluspesu Foto: Marianna Gunja

«Kuni kliendid ise ei ole ise valmis ennast oma kaalus aktsepteerima, jääb meie järele nõudlust vähemaks,» räägib Viktoria Skrõnnik, miks kurvikas neiu aluspesureklaamis Eestis tuliseid arutelusid tekitab.

Tee enese aktsepteerimiseni pole kahjuks kerge, sest ühiskonna surve on suur. Ka Victoria jaoks algas see radikaalselt – haiglas. Ja Victoria Skrõnnik jõudis sinna, sest ta hakkas tohutult kaalust alla võtma. «Alles siis, kui mul terviseprobleemid tekkisid, mõistsin, et kaalul oleva noole tõttu ei tohi oma elu ära rikkuda,» räägib modell.

Victoria Skrõnnik Postimehe maja terrassil
Victoria Skrõnnik Postimehe maja terrassil Foto: Konstantin Sednev

Modelliga juhtunud lugu pole kahjuks harv erand, vaid on väga levinud, paljud tüdrukud on midagi sarnast läbi elanud. Victoria elus algas oma keha vihkamine ja tagasilükkamine varases noorukieas ja see kasvas nagu lumepall. Idee, et miski kehas on armastust väärt ja miski pole, kasvas nagu umbrohi. Kuid see mõte ei tulnud ise – selle istutasid pähe teised, sealhulgas kool ja meedia. «Tundsin, et kui ma pole sale, siis ma ei saa olla ilus! Ja mitte ainult ilus, isegi väärtuslik mitte!» Seetõttu otsustas Victoria 18-aastaselt iga hinna eest kaalust alla võtta.

«Väike tüdruk, kui ta on kõigest kümne-kaheteistaastane, ei tea ju kindlasti ise, et ta oleks kole või paks. See idee tuleb ühiskonnast,» ütleb Viktoria Skrõnnik. Ta meenutab, et kuulis isegi kooliõpetajate suust alatasa nõuandeid, kuidas kaalust alla võtta. Justkui oleks see ainus variant naisterahvale! Nüüd on seesama edukas ja enesekindel naine kategooriline ja soovib parandada ka teiste saatusekaaslaste elu – sa pead puhastama keskkonda sellistest «heasoovijatest», kes sinust tegelikult ei hooli. Nad mürgitavad nii paljude kaunilt kurvikate naiste elu ja hävitavad nende enesehinnangu.

Victoria, kas olete praegu oma kehaga täiesti rahul?

Ma olen täiesti veendunud selles, et igaüks peaks end oma kehas mugavalt tundma. Kõik! Vahet pole, kui palju sa kaalud, mis nahavärv sul on. Ennast ei tohi maha teha.

Aga ülekaal on tervisele sama kahjulik kui liigne kõhnus

Ma nõustun sellega. Kuid sageli me räägime «paksudena» täiesti tavalistest tüdrukutest, kes kaaluvad 60–70–80 kilogrammi. Ja reeglina on see reklaamitegijate ja fitnessitreenerite sihtrühm, kes üritab neile müüa mõtet, et nendega on midagi valesti. Ma saan aru, et igal pool on äärmusi. Kuid reeglina pole siin tegemist äärmustega. See puudutab meid – tavalisi tüdrukuid, kes üritavad inspireerida kõike ümbritsevat. Me arvame, et meiega on midagi valesti, et meil on kiiresti vaja kaalust alla võtta, kaloreid vähendada ... Kuid see pole nii!

Mina hoian end justnimelt tervislikus kaalus, toitun arukalt, liigutan, mõtlen häid mõtteid.

Kas jälgite mingeid toitumise piiranguid? Kas spordil on teie elus koht?

Ei mingeid dieete, ma lihtsalt söön nagu tavaline tervislik inimene. Käin jõusaalis, ujumas ja tegelen ratsaspordiga. Aga seda võin küll öelda, et minu eluviis on aktiivne ja tervislik. Magusat luban endale ka. Ma ei teeskle, et söön ainult tomateid, ainult salateid, ei! Mul on normaalne toitumine. Peate lihtsalt proovima süüa nii, et oleks nii maitsev kui ka keha jaoks tasakaalus.

Victoria Skrõnnik Postimehe maja terrassil
Victoria Skrõnnik Postimehe maja terrassil Foto: Konstantin Sednev

Kas fotosessioonideks valmistutakse või olete selleks alati valmis?

Midagi erilist ma küll ei tee. Ma lihtsalt lähen enne pildistamist kosmeetiku juurde, et nahka ette valmistada, aga kõiges muus – ei! Ahjaa, teen ikka maniküüri ka.

Paljud naised kulutavad hiigelsummasid, et parandada seda, mida loodus on neile andnud: suurendavad huuli, teevad ilusüste, pikendavad juukseid, ripsmeid ... Kuidas te sellesse suhtute?

Turundus toimib hästi, olen sellega nõus. Naised usuvad, et ilma selle, selle ja selleta on neil midagi puudu ... Mulle meeldis väga üks teooria, mida kunagi internetiportaalist lugesin: välimuse muutmine on halb isegi seetõttu, et otsime partnerit geneetilistele markeritele, mis kajastuvad ka meie näos. Küür ninal, meie õhukesed või täidlased huuled, väikesed või suured silmad. Nägu vahetades eemaldame need geenimarkerid ja meil on keerulisem leida inimest, kes meile bioloogiliselt sobiks.

Victoria, palun üht head nõuannet neile, kes pole oma peegelpildiga rahul!

Loobu oma elus kõigist inimestest, kes propageerivad ebatervislikku kõhnust, ebatervislikku toitumist ja ütlevad, et 1200 kilokalorit päevas on õige. See ei ole õige! Puhasta oma ümbrus inimestest, kes teesklevad, et hoolivad sinust, kuid tegelikult teevad alandavaid märkusi sinu välimuse kohta ja «hea nõu» tõmbab alla su enesehinnangut. Lugege kindlasti ka Yulia Lapina raamatut «Body, Food, Sex and Anxiety: What Worries the Modern Woman». Selle peaks lisama iga kooli õppekavasse! See on parim raamat, mis mind tegelikult palju aitas.

Ja mis loosung see veel on – «suveks saledaks»! Kõik ongi juba suveks valmis sellisena, nagu oled. Tüdrukud, lõõgastuge! Kõik on hästi, pole vaja kaalust alla võtta, pole vaja kuhugi joosta, pole vaja midagi teha. Lihtsalt hoolitsege enda eest nagu tavaliselt. Kui jooksete kiiresti jõusaali, aga enne seda ei ole midagi teinud – see pole enda eest hoolitsemine. Sa lihtsalt mõnitad iseennast nii!

Victoria Skrõnnik reklaamib aluspesu
Victoria Skrõnnik reklaamib aluspesu Foto: Marianna Gunja

Victoria Skrõnnik

Kaal, pikkus: 74 kg, 174 cm

Lemmiksöök ja -jook: bataat, vesi 

Lemmiklinn: Barcelona, ​​​​Tallinn

Lemmiksport: Ratsutamine

Lemmikpuhkus: Väikeses majakeses jõe ääres, kuskil Eestimaal, vaiksemas kohas. 

Moto: Tuleb proovida ja veel kord proovida! 

Kolm huvitavat fakti endast: Lapsena tundsin end rohkem poisi kui tüdrukuna. Täna on mul püsikoostöö modellilepinguid rohkem kui viies Euroopa riigis. Ma olen suur muusikafänn, jumaldan Måneskini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles