ETTEVAATUST ⟩ Mis sinuga juhtub, kui sööd liiga palju mune?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Aastate jooksul on mune peetud nii täiuslikuks toiduks kui ka kardetud südamehaiguste eelkäijaks. Ja kuigi teadus näib nüüd kinnitavat, et munad on üldiselt tervislikud, on siiski võimalik nendega liialdada.

Munad on minimaalselt töödeldud, madala kalorsusega, neis on kõvasti valku, suur hulk monoküllastamata rasvu, null suhkrut ja vähe naatriumi. Mõned uuringud näitavad isegi, et inimesed, kes söövad mune, söövad suurema tõenäosusega üldse tervislikumalt. Millest me siis üldse räägime – paistab, et see on ideaalne toit?

Kuid munade liigne söömine, eriti neile, kellel on teatud tervisehäired, kujutab endast mõningaid riske. Ettevaatlikud peaksid olema eelkõige inimesed, kellel on südame-veresoonkonna haiguste või diabeedirisk.

Kui palju mune on liiga palju?

Üks portsjon muna (just nii palju võikski päevas süüa) on üks terve muna või kaks munavalget. Sellest ei saa ju aga mingit omletti! Sellisel juhul tasub pigem vaadata nädalast tarbimist. Enamik terveid inimesi võivad süüa kuni seitse muna nädalas, ilma et see mõjutaks nende südame tervist. Südamehaiguse või diabeedi puhul tasub rääkida arstiga, et panna paika just sulle sobiv kogus.

Viis võimalikku kõrvaltoimet, mida võid kogeda, kui sööd liiga palju mune.

1. Võid saada liiga palju kolesterooli

Ikka veel vaieldakse selle üle, kas munad tõstavad kolesteroolitaset või ei. Kui varem uskusid eksperdid, et munakollases sisalduv kolesterool tõstab otseselt kolesterooli, siis nüüd arvatakse, et muud elemendid inimese toitumises ja tervislikus anamneesis võivad olla mõjusamad. Perekondlik anamnees on peamine vere kolesteroolitaseme ennustaja ning enamik meie vere kolesteroolist toodetakse maksas, mitte toidu kaudu sisse söödud kolesteroolist.

Siiski sisaldavad munad suures koguses kolesterooli. Sõltuvalt sellest, millega sa päeva jooksul veel einestad, võid kiiresti ületada päevase kolesterooli soovituse, kui sööd mitu muna päevas.

2. Südamehaiguste risk suureneb

Enamik eksperte on ühel meelel, et üks muna päevas ei suurenda südamehaiguste riski. Tegelikult selgus poole miljoni Hiina täiskasvanu kohta tehtud suures uuringus, et kuni üks muna päevas isegi vähendas südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkimise tõenäosust. Teisest küljest võib igahommikune kolme või nelja muna söömisega olla pisut teine lugu.

3. Võid juurde võtta

Kui sööd munade kõrvale rasvast peekonit või magusaid pannkooke ja jood rohke koore ja suhkruga kohvi, võib pikapeale kaal tõusta. Söö mune parem koos värske spinati, paprika ja tomatitega.

4. Diabeediriski suureneb

Võimalik, et rohke munade söömine suurendab ka teise kroonilise haiguse riski. Ajakirjas Diabetes Care 2009. aastal avaldatud uuringust selgust, et inimestel, kes sõid üle seitsme muna nädalas, oli suurem risk haigestuda teise tüübi diabeeti kui neil, kes sõid vähem mune. Teistes uuringutes on aga leitud, et munade söömine võib tegelikult parandada veresuhkru kontrolli ja insuliinitundlikkust diabeedieelsel ja teise tüübi diabeediga inimestel.

5. Võid süüa ebatervislikumalt

Paljud inimesed praevad mune võis või serveerivad neid peekoniga. Sel viisil võib muna olla vahend, mille kaudu tarbitakse tahtmatult liigselt küllastunud rasva, naatriumi ja kaloreid, kirjutab eatthis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles