PILK PEALE Uuring avaldab, miks mehed on haigena hädisemad kui naised

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Enamik mehi on ilmselt kuulnud, et nad põevad «meestegrippi», mis tähendab, et isegi lähedased pole täiesti veendunud, et asi on nii tõsine, kui tõbine väidab. Hinnang võib olla veelgi hullem, kui naine, sõbranna või naiskolleeg on hiljuti samast haigusest väiksemate kaebustega üle saanud. Nüüd aga selgub, et teadus asub meeste poolele.

Uues uuringus märkasid California ülikooli teadlased meeste ja naiste immuunsüsteemi võimalikku erinevust, mis võib seletada, miks naised taluvad teatud haigusi paremini. Tulemused lähtuvad asjaolust, et naistel on kaks X-kromosoomi; see kromosoom sisaldab geeni ja valku nimetusega UTX. See on oluline looduslike tapjarakkude toimimiseks, mis moodustavad organismi esimese kaitseliini sissetungivate viiruste või haiguste vastu.

Kuna naistel on kaks X-kromosoomi, on ühe X-kromosoomi geenid enamasti välja lülitatud, kuid mitte täielikult, sestap on neil rohkem UTXi. Teadlased on varem leidnud, et meestel on sageli neid tapjarakke rohkem kui naistel, ent uus uuring näitab, et tugevus võib olla tähtsam kui kogus.

Aitab mõista meeste ja naiste vahelisi erinevusi

Uuringus osalenud dr Maureen Su ütles: «Selgub, et naistel on tapjarakkudes rohkem UTXi kui meestel, mis võimaldab neil tõhusamalt võidelda viiruste vastu.» Teadlased kasutasid oma uuringus hiiri.

See ei tähenda aga, et mehed haigestuvad alati rohkem kui naised: individuaalsete erinevuste hulka kuulub terve hulk geene, millel ei ole soolise kuuluvusega midagi pistmist (näiteks keskkonnategurid). Naised tunduvad olevat autoimmuunhaigustele vastuvõtlikumad kui mehed. Praegu on liiga vara öelda, kas hiirtega tehtud katsete tulemusi saab kindlalt inimestele üle kanda või kas need mõjutavad tulevikus ravi, kuid uuring aitab paremini mõista meeste ja naiste vahelisi erinevusi, kirjutab LadBible.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles