Briti kuningakoja 5 kõige kummalisemat sünnitustraditsiooni

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Vastsündinud prints George, printsess Catherine ja prints William
Vastsündinud prints George, printsess Catherine ja prints William Foto: AFP / Scanpix

Briti kuningaperekonda kammitseb hulk reegleid, millest mõned on tavainimese jaoks täiesti arutud. Kuninglike beebide sünd ei ole erand - selle rõõmsa sündmuse juurde kuulub ports reegleid, mida kõik asjaosalised pedantselt peavad järgima. 

Kogusime kokku traditsioonid, millest ei pääse ükski kuningaperre kuuluv noor ema. Kuid ka kõige mässumeelsemad pereliikmed võivad kergendatult hingata, sest on need tänapäeva kombed mis on, aga sajanditaguste traditsioonidega võrreldes ei ole kurta midagi. 

Kuningliku järglase sündimine polnud igapäevane asi, see oli poliitiliselt oluline sündmus, mis võis otsustada terve rahvuse saatuse. Et kõik õige ja dokumenteeritud oleks, pidi sünnituse juures viibima tunnistajatena kuni paarsada inimest, sealhulgas siseminister. 

Kuid nüüd tänapäeva traditsioonide juurde 

1. Kuninglik günekoloog 

Kuningapere tulevased emad ei saa naljalt ise endale sünnituspersonali valida. Beebi sünni juures peab viibima vähemalt üks kuninglik günekoloog. 

2. Vanematel puudub eeskosteõigus

Rohkem kui kolmsada aastat vana seadus sätestab, et kõikide kuningaperre sündinud laste ametlik eeskostja on troonil olev monarh. 

3. Beebi sündi tähistavad kahuripaugud 

Kui kuninglik beebi on sündinud, teavitavad avalikkust sellest kahuripaugud. Näiteks printsess Charlotte’i sünni järel tulistasid sõdurid Hyde Parkis 62 aupauku ja Buckinghami palee lähistel 14 kõmakat.

4. Tiitleid ei saada automaatselt 

Beebid ei sünni printside või printsessidena. Kõigepealt saavad lapsed lordi või leedi tiitli, kas tiitlit ülendada, on täielikult kuninga või kuninganna otsustada. 

5. Sünniteade kuulutuste tahvlil 

Kuningliku perelisa saabumisest teavitatakse linnarahvas Buckinghami palee ees, kuhu pannakse välja vastav teade, mille on allkirjastanud sünnituse juures viibinud meditsiinitöötajad. Traditsiooniks on ka saanud lapse ilmarahvale haiglatreppidel tutvustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles