Leiti ootamatu seos friikartulite ja depressiooni vahel

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Friikartuleid nosiv tüdruk
Friikartuleid nosiv tüdruk Foto: Shutterstock

Krõbedad, soolakad, lõhnavad, otsapidi maitsva kastme sisse kastetud – headele friikartulitele ei ole lihtne vastu panna.

Lisaks on friikartul hea kindla peale minek, kui seltskonnas on laps, vegan, laktoositalumatu või mõni muu eritoituja – friikad sobivad enamasti kõigile. Rasvased nad on ja tervislikuks ampsuks ei pea neid ilmselt keegi, aga vahel võib. Aga kas nendega liialdades ähvardab meid vaid kaalutõus või veel midagi tervist laastavat?

Jah, veel midagi

Seos ilmnes rohkem nooremate tarbijate seas. Hiinas Hangzhous asuv uurimisrühm leidis, et praetud toitude, eriti kartulite sagedane tarbimine on seotud 12 protsenti suurema ärevuse riskiga ja 7 protsenti suurema depressiooniriskiga kui inimestel, kes praetud toite ei söö.

Teadaolevalt põhjustavad rasvased praetud toidud ülekaalu, kõrget vererõhku ja muid terviseriske. Nüüd on põhjust ka vaimse tervise huvides friikartulitega maiustamist piirata.

Teadlased rõhutavad, et tulemused on esialgsed ja veel pole päris selge, kas praetud toidud põhjustasid vaimse tervise probleeme või depressiooni ja ärevusega maadlevad inimesed kipuvad ise rohkem rasvas praetud toitudega patustama. 

Uuringus hinnati 11 aasta jooksul 140 728 inimest, teavitas CNN. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles