Hea suhte ja õnne kindlustab väga lihtne valem

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Õnneliku suhte saladus on lahti muugitud
Õnneliku suhte saladus on lahti muugitud Foto: Shutterstock

Konfliktid on igas suhtes vältimatud. Olgu nende põhjuseks vedelev must pesu, seksipõud, liiga vähe raha või teravad sõnad.

Suhetele spetsialiseerunud USAs asuv Gottmani Instituut on välja selgitanud lihtsa valemi, mida järgides on võimalik oma suhe stabiilsena hoida.

Et mõista erinevust õnnelike ja õnnetute paaride vahel, alustasid John Gottman ja Robert Levenson 1970. aastatel paaride longituuduuringuid. Nad palusid paaridel oma suhetes tekkinud konflikt 15 minutiga lahendada ning filmisid seda. Pärast lintide hoolikat ülevaatamist ja paaride jälgimist suutsid nad enam kui 90-protsendilise täpsusega ennustada, millised paarid jäävad kokku ja millised lahutavad.

Suhe 5 : 1 on suhte õnnelikkuse tagamiseks hädavajalik, kinnitavad nad. See tähendab, et iga konfliktiolukorra kohta on vaja viit positiivset tegevust, mis suhet tugevdavad.

Negatiivsete reaktsioonide all peab instituut muu hulgas silmas partneri kritiseerimist või näiteks passiiv-agressiivset silmade pööritamist. Sellistel tegudel on tohutu jõud, nii et nende suhteid kahjustava mõju ümberpööramiseks on vaja viit suhteid tugevdavat tegevust, hindas instituut.

Positiivsed tegevused võivad olla näiteks kaaslase huviga kuulamine, kiindumuse ülesnäitamine, kiitmine või muul viisil tunnustuse avaldamine ja koos nalja tegemine. Konfliktiolukordades on partneri seisukoha aktsepteerimine, vabandamine ja ühise arusaamise poole püüdlemine samuti positiivsed ja suhet tugevdavad tegevused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles